Vad är inblandad Ovarian cysta kirurgi?

November 9

De flesta cystor på äggstockarna gå iväg på egen hand, och därför inte behöver operation. De som samtidigt kräver kirurgiskt avlägsnande är oftast stora, cancerogena, oerhört smärtsamt, eller fast. Under operationen kommer ett snitt göras, cysta kommer att tas bort, och vävnad kommer att testas vid misstanke cancer. Antingen häftklamrar eller stygn kommer att användas för att stänga området, och smärtstillande kommer att erbjudas för att behandla magbesvär som vanligtvis kommer med denna behandling. Medan äggstockscysta kirurgi vanligtvis tar bara ett par timmar, är vårdtiden vanligtvis minst tre dagar, följt av en återhämtningsperiod på upp till fyra veckor.

Denna typ av behandling för cystor på äggstockarna är vanligtvis en sista utväg, eftersom det finns risker som kommer med all kirurgi, även om de fortfarande är ganska ovanligt. Det är möjligt för patienterna att uppleva komplikationer såsom kraftig blödning, infektion, infertilitet, blodproppar, och ett behov av att ta bort äggstockarna, vilket är anledningen äggstocks cysta kirurgi är vanligtvis inte den första behandling som erbjuds. Innan operationen är planerad, de flesta läkare utföra en fysisk undersökning, ultraljud, datortomografi, och urin och blodprov, för att nämna några av de gemensamma filmvisningar krävs. Dessutom bör blodförtunnande och antiinflammatoriska mediciner som aspirin tillfälligt avbrytas eftersom de kan orsaka en negativ effekt efter äggstockscysta kirurgi.

De flesta läkare använder narkos för att blockera smärtan av verksamheten, och fortsätt sedan genom att skära in i buken. Musklerna i området är först separeras och blodkärlen förflyttas därefter ur vägen så att läkaren kan ta bort cysta. Vid misstanke om cancer, kan vissa vävnader också tas bort vid den här tiden, så att den kan testas. Magmusklerna är då oftast sys upp, och den initiala snittet typiskt stängs med antingen häftklamrar eller stygn. Slutligen vätskor och mediciner intravenöst direkt efter äggstockarna cysta kirurgi.

Även om buksmärtor bör försvinna inom cirka tio dagar, kan återhämtningsperioden ta upp till fyra veckor. Under denna tid ska snittet rengöras regelbundet med tvål och vatten och benen bör noggrant flyttas som vanligt för att förhindra blodproppar. I de flesta fall kan patienterna återvända till sina typiska rutin när de känner för det, men ansträngande aktiviteter bör undvikas i upp till sex veckor. De flesta läkare informera sina patienter när de är helt läkt från äggstockarna cysta kirurgi och kan återgå till sina vanliga aktiviteter.

  • I vissa fall är en icke-invasiv laparoskopisk äggstocks cystektomi utförs polikliniskt.
  • Bäckensmärta och andra komplikationer kan uppstå om en cysta på äggstockarna läckor eller sprickor.
  • En frisk äggstocken och en med cystor.
  • De flesta cystor på äggstockarna gå iväg på egen hand, och inte kräver operation.
  • Äggstocks cysta kirurgi anses vanligen en sista utväg för personer med cystor på äggstockarna pga riskerna med kirurgi.