Vad är otoakustiska emissioner?

November 12

Otoakustiska emissioner är ljud som härrör från inne i örat. Forskare hade hypotesen att sådana utsläpp inträffat sedan början av 20-talet, men de var inte bekräftad förrän på 1970-talet, då forskarna äntligen hade utrustning som är känslig nog att registrera otoakustiska emissioner. Förutom att vara av allmänt intresse, otoakustiska emissioner är också av klinisk betydelse, eftersom de kan användas för att bedöma hälsa örat.

Forskare bryta dessa ljud upp i två kategorier: spontan och framkallade otoakustiska emissioner. Spontana utsläpp sker i frånvaro av en yttre stimulans, medan framkallade utsläpp genereras som svar på ljud. Evoked utsläpp kan utlösas med korta toner och skurar av finns i transienta utsläpp som genereras till följd av ihållande toner i ihållande utsläpp frekvens, eller uppstå som svar på två motstridiga toner i distorsions utsläpp.

Dessa utsläpp är i snäckan, den del av örat som är ansvarig för hörseln. Otoakustiska emissioner hända när håren i snäckan, som är utformade för att förstärka ljud, vibrera, vilket genererar en helt ny sound. Hos vissa personer med nedsatt hörsel, kan otoakustiska emissioner dämpas, frånvarande, eller förvrängd, eftersom deras cochleas inte fungerar som de skulle normalt. Med en mikrofon, är det möjligt att plocka upp dessa ljud och förstärker dem så att de kan höras.

I otoakustiska testning utsläpp, är en sond placeras i ytterörat för att lyssna efter utsläpp. Den extremt känsliga proben fungerar bäst när ett rum är helt tyst, med tester tar cirka 15 minuter, men om föremålet för testning är mycket ung, kan förfarandet vara lite mer komplicerat. Detta test används för att kontrollera eventuell hörselnedsättning hos spädbarn som inte kan delta i hörseltester som kräver ett frivilligt svar från ämnet, och kan också användas för att bedöma hur allvarlig hörselskada eller förlust hos vuxna.

Inte mycket förberedelser är involverad för denna typ av medicinskt test och testet är inte smärtsam, även om sonden i örat kan kännas konstigt. Medan studien deltagaren kan ha möjlighet att höra olika toner eller ljud, inte behöver han eller hon att svara på dem. Läkaren kommer att använda uppgifterna från test för att avgöra huruvida hårcellerna fungerar korrekt. Ett antal saker kan påverka resultaten av en otoakustiska utsläppsprovning, så om resultaten verkar antyda hörselskador, kan en läkare rekommendera en upprepning av testet och ytterligare diagnostiska tester.

  • Otoakustiska emissioner hända när håren i snäckan, som är utformade för att förstärka ljud, vibrera, vilket genererar en helt ny sound.