Vad innebär det att "Batten ner luckorna"?

June 16

Att "skalka luckor" avser att göra förberedelser för att klara närmar problem. Idiomet innebär att vad som än behövs för att överleva en katastrof, vare sig det skydd, egendom eller ett bankkonto, har gjorts så säker som möjligt. När någon berättade att skalka luckor, är han eller hon får höra att göra nödvändiga försiktighetsåtgärder för en annalkande problem, bildligt, eller en annalkande storm, bokstavligen.

Frasen Läkt ner luckorna in språk från öppet hav. När en storm närmade eller ett fartyg var på väg in grov vatten, var luckorna lattor ner för att hjälpa fartyget motstå dåligt väder och inte ta på vatten. Luckor täcker öppningar på fartygsdäck, och när de lattor ned de var stängda, spikade och caulked avstängning för att förhindra att vatten tränger in i fartyget under stormen eller medan passerar grov sjö. Läkten var en trälist spikade över luckan.

Luckorna var också de beläggningar för hålen som ledde till de levande fjärdedelar av dem ombord på fartyget. Detta innebar läkt ner luckorna skulle skydda de områden där de på fartyget skulle ta sin tillflykt under stormen. En utkik högt över däck på ett kråkbo skulle vara den första att märka den annalkande storm eller grov vatten. Denna person var sannolikt att varna resten av besättningen på den kommande problem med kommandot "Batten ner luckorna."

Idiomet verkar ha införts i bruk i vardagsspråket i den 19: e århundradet, även om det kan ha använts mycket tidigare än av dem som gjorde sitt levebröd på öppet hav. Det första skriftliga hänvisning till den praxis som spik stängd och diktning luckorna finns i ett 1823 verk av John Badcock. Kallade Inhemska Amusements, gör Badcock arbete inte använda själva idiom, men beskriver arbetet med att förbereda för stormen. Själva säger visas inte i skriftliga källor förrän 60 år senare.

Frasen är vanligen används nu, men i en bildlig bemärkelse. Det är troligt att många som använder det, och även många som förstår vad det innebär bildligt, vet inte den bokstavliga betydelsen av ordet. Prognosmakare använder ofta frasen när de varnar tittare eller lyssnare att närma hårt väder, speciellt orkaner. De som i ett område som kan komma att drabbas av stormar får ofta höra att skalka luckor innan vädret kommer.

  • Människor tenderar att skalka luckor under hårt väder.
  • Människor "skalka luckor" när en storm är på väg.