Vad är Friction Stir Processing?

April 13

Friction stir behandlingen är ett metallurgi teknik som förenar metaller genom ökad friktion utan att smälta ner dem. Den bearbetningsmetod enligt friktionsomrörnings börjar genom att placera ett verktyg genom ett stycke metall. Efter detta förflyttas verktyget metallen runt snabbt, ökar värme och friktion tills de separata bitar av metall i maskin gå samman. Denna normalt inte orsakar någon fasändring, som vanligtvis behövs för att kombinera metaller. Tillsammans med att använda mindre energi, det förbättrar också metalâ € s mikrohårdhet och dess drag- och utmattningshållfasthet.

För att starta friktions bearbetning är flera bitar av metall placeras i en uppståndelse processor. Huvud bit metall, den ena de övriga metallerna ansluter, har en stång piercing det. Denna stav är metall, men det är inte absorberas under behandlingen, eftersom den är endast avsedd att öka friktionen och bistå i bearbetningen.

Stången börjar sedan att arbeta genom att flytta den huvudsakliga metallstycke. Rörelser blir mer intensiv eftersom tiden går, vilket orsakar friktion att bygga upp mellan alla olika bitar av metall. När tillräckligt friktion produceras genom friktions bearbetning, alla metaller skarvas ihop till en.

Medan det finns många sätt att conjoining bitar av metall, är friction stir bearbetning skiljer sig från de flesta eftersom det inte finns någon fasövergång under conjoining processen. Metall måste normalt smälts ner, eller vänt från ett fast material till en vätska. Med friktionsprocessen, har den intensiva friktionen tillräcklig kraft för att orsaka metallerna till FÖRBINDA, även om de alla förblir fast under processen.

Det finns många fördelar med att använda friktionsbearbetning. En sådan fördel är bevarandet av energi. När metallen måste smältas ner, kräver detta en stor mängd värme, vilket kräver mycket energi och många specialiserade verktyg gjorda för att hålla otroligt varmt smält metall. Detta är dyrt och kan vara mycket farligt om någon av den smälta metallen rymningar och arbetstagare utsätts för det.

En annan fördel med denna process är att själva metallen ofta förbättras betydligt mer än det skulle vara genom andra metallurgi operationer. Till exempel, mikrohårdhet, utmattningshållfasthet och draghållfasthet vanligen dubbla eller tredubbla, beroende på de metaller som används och förenade. Användningen av hög värme kan också mjuka metallen efter bearbetning, vilket kan vara ett problem om det behövs extremt hård metall för byggnation, labbtester eller något annat ändamål.