Vilka var Heloise och Abelard?

July 9

Heloise och Abelard var forskare och hemliga älskare i 12-talet Frankrike, känd för sin korrespondens. Pierre Abelard skrev om hans affär med Heloise i sin självbiografi. Parets monumentet i Pere Lachaise-kyrkogården i Paris är en traditionell sajt för älskare att lämna brev i hyllning till Heloise och Abelard.

Vid sekelskiftet 12-talet, Abelard, fortfarande i hans tidiga tjugoårsåldern, hade redan överträffat hans lärare vid Notre-Dame de Paris och satte upp sin egen skola, först vid Melun och senare vid Corbeil, närmare Paris. Han blev en hyllad och eftertraktad lärare i filosofi och teologi i Paris och blev chef för Notre-Dame med 1115. Inom några år av sin utnämning vid Notre-Dame, skulle Abelard träffa sin mest berömda elev, Heloise.

Till avdelningen av en kanon som heter Fulbert, Heloise var en anmärkningsvärt intelligent och engagerad ung kvinna, lärde på latin, grekiska och hebreiska, och även förment mycket vacker. Abelard fick en tjänst som Heloise privata handledare och de två blev snart kär. Fulbert blev rasande när han upptäckte deras förhållande och höll två isär. Men Heloise hade redan blivit gravid, och Abelard arrangerade för henne att föda barnet, uppkallad Astrolabe efter en ny navigationsinstrument i Bretagne.

I ett försök att blidka Fulbert, Abelard hemlighet gifte Heloise, även om hon var emot planen, som hon kände att det skulle begränsa Abelard professionella alternativ. Heloise snart därefter in ett kloster på Argenteuil vid Abelard förslag, eftersom han trodde att det skulle skydda henne från hennes vårdnadshavare vrede. Tyvärr gav detta Fulbert en ursäkt att attackera Abelard, som han anklagade för att försöka bli av Heloise. Fulbert och en grupp av hans vänner kastrerade Abelard, ruinera inte bara hans äktenskap med Heloise, utan även hans chanser på prästerskapet, som var canonically stängda för eunucker.

Efter Abelard s kastrering, blev Heloise en nunna vid klostret där hon sökt skydd, så småningom bli priorinna. När hennes kloster togs över, gjorde Abelard ett hem för Heloise och hennes kolleger nunnor i sitt kloster, oratoriet Hjälparen, medan han flyttade till klostret St Gildas i Bretagne. Heloise blev abbedissa i oratoriet Hjälparen och började en lång korrespondens med Abelard där de förnyade sin hängivenhet till varandra, om än kyskt. Heloise och Abelard begravdes tillsammans på oratoriet Hjälparen och flyttade till Pere-Lachaise 1817, även om sanningen i denna redogörelse för sin sista viloplats debatt. I vilket fall som helst, de älskande "monument på Pere Lachaise var till stor del ansvarig för den aktuella populariteten av kyrkogården, som nu ståtar resterna av otaliga kändisar.

  • Heloise blev en nunna efter hennes affär med Abelard.
  • Heloise och Abelard var lärda och älskare som bor i Frankrike i 12-talet.