Vad är Murtabak?

April 3

Murtabak är en specifik regional version av en traditionell typ av mat som är populär i många delar av världen. Det är en sorts stekt bröd. Olika varianter av denna maträtt är välkända i delar av Saudiarabien, Jemen och andra grann lokaler, liksom i Sydostasien områden från Indonesien till Singapore och Malaysia. På arabiska, ordet transkriberas som mutabbak eller mutabbaq, men i Malaysia specifikt är den lokala recept skrivs som murtabak.

En köttfyllning används ofta i traditionell malaysisk murtabak. Den färdiga receptet liknar en smörgås. Brödet är fyllda med olika objekt, ofta med fårkött eller liknande kött, liksom ägg, vitlök och lök. Andra vanliga ingredienser inkluderar jalapeno eller Serrano paprika. Många recept kräver också skirat smör, lokalt kallad "ghee" som en del av den friterar eller som garnering för skålen.

I vissa delar av Malaysia, är murtabak vanligen säljs på gatan. Säljare i små kiosker kan laga denna mat att beställa och servera den till förbipasserande. Denna process för matlagning stekt brödprodukter varierar kraftigt med de vanliga metoderna för vissa andra delar av världen, där stekt bröd skivor är ofta serveras på restauranger på en tallrik, drizzled med ytterligare objekt som sirap eller melass.

I murtabak och andra populära gatu rätter i regionen är köttfärs smaksatt med en kombination av örter som ger maten dess unika smaker. Dessa inkluderar koriander och mynta, två väl ansedda kryddor i regionen. Vissa versioner av murtabak säljs också med en currysås.

I etymologin av skålen, den tidigare citerade arabiska mutabbak sätts ibland som "vikta", som hjälper till att förklara formen av skålen när den säljs över hela världen. Sorter av murtabak viks på olika sätt för en mångfald av presentationer. Vissa kan bildas med cirkulära formar eller på annat sätt görs snyggt cirkulär, där andra kommer att rullas in i långa rullar och skär i skivade portioner.

En utmaning i att göra murtabak är att få degen extremt tunn, som vissa versioner av skålen är gjorda med mycket tunna skivor av bröd. I vissa fall, de traditionella säljare av denna mat snurra degen till tunna ut det, där den specifika skicklighet är lärt över tiden. De som vill efterlikna dessa kulinariska handlarna kan behöva sätta in mycket tid och ansträngning för att göra sina egna versioner som tilltalande och väl formade som de som de har funnit i traditionella gatumarknader.

  • Jalapenos används ofta i murtabak.
  • Ghee, som används vid framställning murtabak.
  • Murtabak vanligen smaksatt med koriander.