Vad är kåldolmar?

May 2

Kåldolmar, även känd som kåldolmar eller fyllda kålblad, är en maträtt där kålblad är lindade runt andra typer av livsmedel och kokta och då ofta serveras med en separat sås. Variationer på denna maträtt kan hittas i många olika kulturer, och båda vegetariska och köttbaserade fyllningar kan användas beredningen. I USA är det inte ovanligt att se kåldolmar säljs som en förberedd mat i livsmedelsbutiker och delikatess, särskilt de som verkar i stadsdelar med mycket östeuropeiska invandrare. Förutom de variationer i deras fyllningar, kålrullar varierar också i storlek och tjocklek. Kål är hög i näringsämnen och i kombination med en köttfärs fyllning, som kan kompletteras med ris eller annan säd, tillåter kockar att förbereda en mycket näringsrik ändå någorlunda billig maträtt.

Kål är en lummig, korsblommiga grönsaker som är rik på olika näringsämnen, inklusive vitamin C och glutamin. Bladen av grönkål används vanligtvis för att göra kåldolmar, och medan en grön kål kan likna ett huvud av isbergssallad, bladen är betydligt tuffare, vilket gör dessa grönsaker utmärkta wraps av olika typer av livsmedel som används i kål stoppningsblandningar.

Kockar vanligtvis förbereder kåldolmar genom att först bereda en fyllning. Fyllningar varierar beroende på etniska och personliga kulinariska preferenser. En vanlig typ av fyllning använder köttfärs, olika kryddor, samt ris som både förlänger köttet och lägger textur till skålen. Det är också möjligt att göra vegetariska kåldolmar genom att fylla rullarna med grönsaker, någon typ av spannmål, och kanske till och med en mark ersättning för kött. De kryddor kan ha en betydande inverkan på smaken av en uppstoppad kål skålen. Asiatiska kryddor, såsom soja eller fisksås, kan göra ris och fläsk fyllda rullar smakar kinesiska, medan vitlök och persilja tillsammans med en tomatbaserad sås skapa en avgjort italiensk smak.

Valsarna kan tillagas på flera olika sätt. Vissa är toppad med sås och tilläts sedan att baka i en varm ugn. Andra kan vara stekt i en kastrull på spisen, som inte bara är en snabb tillagningsmetod, men tillåter det socker i kål att caramelize något. Det är också möjligt att ånga kåldolmar i en bambu eller metall ångbåt, som kan vara det bästa alternativet för asiatisk stil rullar eller för hälsomedvetna ätare som föredrar färskhet och färg som ångande konserver.

  • Kål är en lummig, korsblommiga grönsaker som är hög i olika näringsämnen.