Vad är en Ogee?

June 15

En ogee är en S-formad kurva som kan hittas på många gjutning och trim profiler. De konvexa och konkava kurvor på denna profil kan vara av lika eller olika storlek, beroende på utformningen av profilen. Avrundnings gjutning är mycket lik Cyma-profillist, som båda har en S-formad utformning. På ett avrundningsprofil, de två ändarna av kurvorna pekar upp och ner för att bilda en vertikal S-form, medan ändarna av kurvan peka ut åt sidorna på ett Cyma profil för att bilda en horisontell S-kurva. Den ogee profilen är ofta förknippad med gotisk arkitektur, och kan hittas i både bågar och trim på många gotisk stil byggnader.

Denna konstruktion går tillbaka till början arabisk arkitektur. Den traditionella bågen designen i arabvärlden består av två ogee kurvor arrangerade rygg mot rygg. Ena änden av kurvorna sitter på golvet för att bilda basen i valvet, medan de andra ihop i toppen för att bilda en spetsig båge.

I modern arkitektur är denna profil används för att skapa en dekorativ finish på möbler och väggar. Ogee gjutning kan installeras vid skarven mellan vägg och tak, eller längs basen av brädorna. Den fungerar också som ett trim för fönster och dörrar, och finns ofta på spröjs mellan intilliggande fönster smärtor. Många installatörer lägga ogee gjutning till toppen eller botten av möbler och skåp för att skapa ett snyggare utseende. Denna profil kan också användas för att trimma de yttre väggarna i en byggnad eller annan anläggning.

Ogee gjutning är ofta tillverkade av trä med hjälp av speciella fräsar. Dessa bitar, som används i samband med en trä-router, gör det enkelt att skapa mjuka, jämna kurvor längs hela längden av en träbit. Denna formningsprofil kan även bildas med användning av gipsformar, eller formad av aluminium eller andra mjuka metaller. När det används på utvändiga ytor, kan denna profil vara huggen i sten eller betong.

Denna trim profil kan kombineras med andra typer av gjutning eller trimma för att bilda mer komplexa konstruktioner. Det kan också fogas samman för att skapa gjutning med en dubbel-ogee profilen. Radien av kurvorna kan kraftigt påverka utseendet av profilen, samt dess skugga mönster. Mycket stor, djupa kurvor skapar skuggor som ger djup och textur till ett rum, medan mindre kurvor lägga textur utan skuggor.