Vad är Castella?

June 5

Castella är en japansk sockerkaka vanligen äts hela dagen, men ofta som en del av en sen morgon mellanmål. Det är sött och allmänt liknar välbekanta västerländska sockerkaka förutom att honung läggs till sockra kakan och används ibland som en glasyr. Denna typ av kakan kan ätas på en restaurang, på språng, eller hemma. På restauranger, är denna kaka ofta serveras med färsk frukt, fruktkonserver, och grädde. I Japan är Castella också kallas kasutera.

Receptet för denna sockerkaka är i grunden densamma som recept för sockerkaka som serveras utanför Japan, men denna kaka innehåller honung och socker i stället för bara raffinerat socker. Denna kaka görs med vetemjöl, socker och ägg, samt smör, vanilj, och majsmjöl. Det är ofta sötad med honung genom att försiktigt inglasning kakan. Det vanligaste sättet att äta denna kaka som en enda portion är att skära den i små, lagom stora skivor.

Även om det är mycket populärt i många delar av Japan, är Castella faktiskt inte en japansk uppfinning. Detta snack blev ursprungligen populär i Japan eftersom portugisiska handlare introducerade den söta mellanmål från sin region. Snack var en sockerkaka som heter Pão-de-Lo. Den utländska snack blev då populär i Japan och inspirerade den kreativa utformningen på den japanska sockerkaka som ledde till dess nuvarande form. Andra livsmedel som vanligen förknippas med Japan som faktiskt infördes till Japan av portugisiska besökare inkluderar tempura och japanska vinter squash.

Ganska lätt att göra och lätt att arbeta med, är Castella en mångsidig och slitstark kaka som kommer att hålla olika former. Det är allmänt köps i en rektangulär limpa i förpackade avsnittet bakverk på livsmedelsbutiker. I restauranger, tar Castella nästan vilken form som helst eftersom det är normalt skärs eller formas i en bakform. Denna kaka är också ofta hittas som en gata mat, och det är allmänt serveras på festivaler.

Denna kaka serveras på olika sätt i olika delar av landet. I varje område i Japan, restauranger tenderar att förbereda färska, söta Castella rätter med egna sorter av lokalt odlad frukt. I Okinawa, är detta ofta ananas. Många områden servera castella med jordgubbar och vispgrädde, vilket är extremt lik en strawberry shortcake. Likhet innebär att skålen kallas ibland strawberry short även när de görs med castella.

  • Vetemjöl används för att göra castella, en typ av japansk sockerkaka.