Vad Är Hållbarhet torkade örter?

May 16

Hållbarheten av torkade örter beror på om de örter där bevarade hela eller krossade. Livslängden skiljer sig också från art till art och kan förändras drastiskt om örter inte lagras på rätt sätt. Hela torkade örter kan förväntas pågå i ett till tre år, trots att krossas och pulveriserade örter kan bara senaste sex månaderna.

Vanligtvis torkade örter som fortfarande lönsamt för användning luktar potent. Även torkade örter som har förlorat sin färg och vände brunt kan fortfarande vara bra om de fortfarande luktar gott. Om en ört är fullständigt luktfri, är det förmodligen också smak, vilket innebär att det är för gammal för användning.

Många köpta och färdigförpackade örter har "sälja av" eller "användning av" datum. Dessa datum är vanligtvis inte en bra indikator på färskhet ört. I vissa fall kan örter pågå mycket längre än deras användning av datum, och i andra fall, kommer de inte. En hela blad kan behålla smaken bättre än en krossad löv och varar längre. Krossade örter tenderar att förlora sin potens mycket snabbare än hela blad.

Bortsett från skillnaden mellan arter, korrekt lagrade örter kommer att pågå mycket längre än slarvigt lagrade örter. För bästa bibehållande av smak och lukt, bör torkade örter förvaras i glas, lufttäta behållare bort från solen på ca 68 grader F (20 grader C). Träbehållare kan faktiskt absorbera eteriska oljor i örter som ger dem bukett och smak. Solljus kan orsaka missfärgning och större svängningar i temperaturen. Om temperaturen ändras för ofta eller för snabbt, kommer det att orsaka kondens och förstöra örterna.

Om örter inte lagras i en lufttät behållare, de kan absorbera fukt. Detta äventyrar smak och konsistens av ört och kan också orsaka gjutning eller ruttnande samt missfärgning. Om örter lagras i en behållare med en sil lock, är det vanligt att kockar att skaka örter direkt i en kokande kastrull eller ångande grillat pan. Detta tillåter fukt från den heta ångan ange återstående örter, så detta bör undvikas för maximal hållbarhet.

I vissa fall, särskilt om örterna torkades och förpackas hemma, det finns en viss kvarvarande fukt i bladen. När den placeras i en lufttät behållare, kommer fukten ruttna bladen, ibland resulterar i mögel. Om detta händer, bör örter kasseras. Även hemma torkning örter är ett relativt enkelt och billigt sätt att samla en mängd olika kryddor, är det viktigt att torka örter ordentligt och förvara dem på lämpligt sätt.

  • Kvistar rosmarin och salvia.