Vilka är orsakerna till en cysta på äggstockarna?

January 10

En cysta på äggstockarna är en vätskefylld säck som utvecklas i en eller båda äggstockarna. Cystor på äggstockarna är i allmänhet små, men en del kan växa till vara ganska stora i storlek. En äggstockscancer potatiscystnematod kan orsaka smärta eller blödningar, speciellt om det spricker. Hormonella mediciner eller kirurgiska ingrepp är de typiska behandlingsmetoder. Några möjliga orsaker till en cysta på äggstockarna inkluderar oregelbunden menstruation cykler, infertilitet och hormonell obalans.

Normalt den kvinnliga kroppen producerar ett ägg varje månad. Under ägglossning en struktur som liknar en cysta, som kallas en follikel, utvecklas. Denna follikelstimulerande spricker normalt när ägget släpps. När follikeln inte brister som det ska, kan en typ av cysta känd som en funktionell cysta utvecklas. Dessa är de vanligaste typerna av cystor på äggstockarna och typiskt upplösa utan medicinsk åtgärd.

Inte ägglossning kan vara bland de potentiella orsakerna till en cysta på äggstockarna. Hormonella obalanser eller att vara kraftigt överviktig eller underviktig kan ibland förhindra ägglossning, vilket kan leda till en typ av cysta kallas follikulär cysta. Dessa cystor försvinner oftast på egen hand inom några månader. De flesta kvinnor inte upplever något obehag i samband med follikulära cystor. De kvinnor som gör upplevelsen smärta rapporterar allmänhet smärtan är den värsta runt den normala tiden för ägglossning.

Endometrios är en av de vanligaste orsakerna till en cysta på äggstockarna. Endometrios är en sjukdom som orsakar den typ av vävnad som växer inne i livmodern att växa i områden utanför livmodern. De cystor som orsakas av detta tillstånd växer ofta ganska stora och kan orsaka enorm smärta samt infertilitet.

Ett tillstånd som kallas polycystiskt ovariesyndrom är också bland orsakerna till en cysta på äggstockarna. Den exakta orsaken till denna sjukdom är okänd, och det finns i friska kvinnor samt hos kvinnor med hormonell obalans. Polycystiskt orsakar flera cystor att växa på äggstockarna, vilket ofta leder till intensiv smärta och infertilitet. Kvinnor med detta villkor anses vid högre risk än normalt för livmoderhalscancer.

Medan de flesta orsakerna till en cysta på äggstockarna är inte livshotande, kan cystor orsaka smärta, infertilitet, och en ökad risk för mer allvarliga tillstånd. Ovanliga symtom eller extrem smärta kring tiden för ägglossning eller menstruation bör rapporteras till läkaren. Ytterligare testning kan beställas för att verifiera närvaron av en cysta på äggstockarna och sedan för att bestämma möjlig orsak. Hormonell terapi kan ordineras, eller i vissa fall en operation för att avlägsna uterus, som kallas en hysterektomi, kan vara nödvändig.

  • Livmoder smärta under och efter samlag kan indikera närvaron av cystor på äggstockarna.
  • Cystor på äggstockarna är relativt vanligt, särskilt bland menstruerande kvinnor.
  • En frisk äggstock och en från en kvinna med PCOS.
  • Den kvinnliga reproduktiva systemet, inklusive äggstockarna.
  • En läkare kan ordinera p-piller eftersom de förhindrar ägglossning och kan sänka förekomsten av cystor på äggstockarna.
  • Normala cystor på äggstockarna bildas varje månad som en del av kvinnans menstruationscykel.
  • Cystor på äggstockarna är generellt asymtomatiska.
  • En cysta på äggstockarna kan orsaka kraftig blödning under en patients menstruationscykel.