Vad är Raspberry Fool?

October 7

En hallon dåre är traditionellt en enkel sommarrätt gjord av krossade hallon vikta in med vispad grädde. Det är oftast serveras i ett vinglas och dekorerade med hela bär. Eventuella bären kan användas för att göra ett bär dåre men hallon är en av favoriterna. Det finns många variationer på den ursprungliga hallon dåre recept.

Man tror att den hallon dåre gjordes så långt tillbaka som 16-talet i England, där ett brett utbud av bär, inklusive hallon växer i naturen under sommaren. Traditionellt ett hallon dåre gjordes helt enkelt genom att krossa perfekt mogna hallon, lämpligen nyplockade från trädgården eller landskapet. Hur mycket att krossa dem är en personlig preferens - vissa människor tycker mer mosad frukt medan andra föredrar lite textur.

Krämen är vispad separat antingen för hand eller med hjälp av en matberedare och sedan de krossade hallon viks in i grädden. Försiktighet bör iakttas för att inte vispa grädden för mycket, vilket resulterar i smör. Det bör vispad bara tills det gör toppar. Beroende på sötman av hallon, kan socker tillsättas men oftast är detta inte nödvändigt om mogna hallon används.

Moderna varianter av hallon dåre receptet kan omfatta tillägg av vanlig grekisk yoghurt. Vissa recept innehåller tillägg av en liten likör till krossade frukt, såsom Creme de Cassis eller Triple Sec. Blandade bär kan också användas, inklusive jordgubbar, blåbär, björnbär och mullbär.

Serveras i ett vin eller champagne glas, gör hallon dåre en mycket vacker efterrätt. Många människor sätta lite krossade frukten i botten av glaset för effekt. Det kan dekoreras med hela hallon, myntablad eller nötter. Medan hallon dåre brukade vara en rent sommar dessert medan bären var säsongen, numera är det ofta görs med hjälp frysta bär.

Olika mindre kalori-lastat recept för hallon dåre är också runt. Dessa inkluderar sådana som ersätter en del av grädden med låg fetthalt grekisk yoghurt. Faktum är att många människor äter en fettsnål version av hallon dåre till frukost, ersätta krämen helt med yoghurt för att ge en hälsosam färsk frukt yoghurt frukost.

Hallon är inte bara läcker i desserter såsom hallon dåre, kan de också användas i många andra rätter. Dessa inkluderar hallon pajer, hallonsorbet och hallon glass. Hallon är en bra källa för essentiella vitaminer och antioxidanter.

  • Myntablad kan serveras med hallon dåre.
  • Dårar kan göras med någon bär, även om hallon är populära.
  • En modern beredning av ett hallon dåre kan innefatta grekisk yoghurt.
  • Hallon dårar serveras ofta i vinglas.