Vad är flexibel elektronik?

January 26

"Flexibel elektronik" eller "flex kretsar" är teknik som använder flexibla plastmaterial för elektronisk krets tillverkning. Kretsar som är byggda med användning av flexibel elektronik använder standardkomponenter såsom transistorer och resistorer, men kan formas till en viss form. Denna metod tillåter mycket kompakta och robusta anordningar som ska skapas.

Flex kretsar använder ofta specialplast för att hålla komponenterna. Dessa plaster, inklusive polyimid, har mycket hög draghållfasthet. Detta betyder att strukturen kan vara signifikant deformeras utan att brista. Många flexibla elektroniska apparater använder också flexibla flatkablar, eller "FFC." Dessa typer av kablar tar mycket mindre plats än traditionella kablage, och har möjlighet att böja utan att bli skadad.

En elektronisk anordning byggd med flexibel elektronik har flera fördelar. Förmågan att linda ett kretskort till en önskad form tillåter mycket kompakta och effektiva layouter som skall skapas. En digitalkamera som använder traditionella stela elektronik, till exempel, måste oftast använda ett rektangulärt kretskort. Kameror med flexibla kretsar är inte begränsade till en form, men kan formas till mer kompakta konstruktioner.

Vissa enheter som använder flexibel elektronik är speciellt utformade för att böjas eller deformeras vid daglig användning. Många fällbara mobiltelefoner använder flex kretsar att motstå stress som orsakas av ständigt öppna och stänga displayen. Flexibel kretsar kan användas för att bygga robusta prylar som inte är lätt skadas när de tappas eller missbrukas.

Datorskärmar är en typ av teknik som är oftast mycket känsliga för stötar och vibrationer. Den stela monitor av en bärbar dator eller smartphone, till exempel, kan vara permanent brytas om det är hit med ett föremål. Flexibel elektronik kan motstå skadliga krafter som skulle knäcka en vanlig skärm. Detta liknar de olika mellan släppa en bit av glas och en plastbit. Strukturen hos en plastkomponent gör det möjligt att absorbera energi utan att påverkas permanent.

Många forskare bedriver användningen av flex kretsar för nästa generations mobila elektronik. I framtiden kan extremt flexibla plastskärmar användas som digitala tidningar och tidskrifter. Dessa enheter kan vikas eller rullas som papper, men ändå tillåter användare att visa grafik och data. Denna teknik kan också användas för att integrera flexibla solpaneler eller annan elektronik i kläder. Vissa forskare är hoppfull om att detta tillvägagångssätt skulle tillåta enheter att ständigt laddad hela dagen, och bidra till att integrera användbara prylar i vardagen.