Vad är en Folding Kayak?

July 8

En Faltkajak finns en manuellt gående, vattenburen farkost som utseendet liknar en konventionell, stel-kropps kajak. De vikbara versionerna av dessa hantverk skiljer sig från de hårt kropps motsvarigheter i så mycket som de har mer gemensamt med den ursprungliga inuiter kajak. Inuit kajaker konstruerades från en ram av ben och trä med ett vattentätt ytterskikt bestående av djurhud som sträcktes över ramen.

Konstruktionen metoden moderna hopfällbara kajaker har undvaras de organiska materialen i den ursprungliga designen. Dessa farkoster nu konstruerad av ett ramverk av metall, trä eller plast och använda ett yttre skal av tunga tyg som har varit föremål för ett tätskikt beläggning. Kommersiellt tillgängliga hopfällbara kajaker infördes 1906 av Johannes Klepper i Tyskland. Dessa kallas Klepper kajaker, och variationer av farkosten användes av den tyska militären under andra världskriget.

En hopfällbar kajak kommer emellanåt har luft flytkammare inbyggda i skrovet. Detta, i byggmetoderna, gör denna variant av kajak mycket stabil och extremt slitstark. Vissa Klepper kajaker har rapporterats att fortfarande vara i regelbunden användning några 70 år efter att de första köpte.

Även om den allmänna utformningen av Faltkajak har varit oförändrad under större delen av sin produktion livet hittills har vissa framsteg gjorts för att använda material och anpassningsförmåga av farkosten. Framför allt under 2007, den kanadensiska kajak tillverkaren TRAK Kajaker införde en aluminium-ram kajak med ett polyuretan hud. Denna modell bildat ett hydraulsystem för att upprätthålla nivån på stramhet i huden i varierande vattentemperaturer. Hydraulsystemet kan även användas för att ändra formen på skrovet något för att anpassa sig till olika paddelförhållanden.

Flera kajakentusiaster föredrar att använda en Faltkajak stället för en vanlig styv-kroppskärl. Även generellt långsammare på lugna vatten, strukturen på de hopfällbara versionerna ger större hastighet när skär genom vågorna. Detta beror på att den flexibla karaktären av den yttre huden att kunna absorbera vatteneffekter, medan stelkropps kajaker bromsas av den fulla effekten av vågorna.

Trots namnet på dessa farkoster, är de inte egentligen utformad för att vika och är vanligtvis konstruerad av en mängd styva kölar och hopfällbara hängslen. Montering och demontering av farkosten kan vara ganska tidskrävande. Den tid som krävs för att montera ett Faltkajak kan variera i allmänhet från 10 minuter för en enkel struktur upp till överstigande 50 minuter för en tävling farkost.