Vad händer med hormoner under PMS?

July 15

Premenstruellt syndrom (PMS) orsakas oftast av fluktuerande hormoner precis före menstruationen. Mer specifikt är överskott östrogen under lutealfas ofta skulden för de olika symptom som många kvinnor får under PMS. Så när östrogen inte minskar som svar på stigande nivåer av progesteron, kan symptom som ömma bröst och humörsvängningar resultera. Även om det finns olika läkemedel tillgängliga för att behandla symptomen vid PMS, finns det inget läkemedel tillgängligt för att balansera hormonerna, vilket ofta innebär att premenstruellt syndrom inte kan förhindras.

Vad händer med hormonerna under PMS är ofta lättare att förstå när de olika faserna i cykeln förklaras. Den första dagen av perioden börjar follikelfasen, då östrogen är den dominerande hormonet. Det slutar efter cirka två veckor, som kulminerade i ägglossningen, vilket är typiskt när ägget släpps från äggstocken. När ägglossningen har passerat, den luteala fasen börjar, vilket är typiskt domineras av progesteron. Hos kvinnor med särskilt extrema premenstruella syndrom symptom är östrogen ett av de rådande hormoner under PMS, även under den tid som det är tänkt att minska för att göra plats för progesteron.

Således är det obalans av hormoner under PMS ofta skulden för de olika symptom som många kvinnor får regelbundet. En av de vanligaste tecknen på premenstruellt syndrom inkluderar humörsvängningar, vilket många kvinnor att känna sig deprimerad eller irriterad utan någon speciell anledning. Många kvinnor känner också utmattad, men kan ha problem med att sova. Naturligtvis finns det några fysiska förändringar, liksom, såsom uppblåsthet, akne och större bröst som känns öm. Den tid som kvinnor upplever sådana symptom beror till stor del på hur länge obalans av hormoner under PMS varar, vilket innebär att vissa kvinnor måste stå ut med dem för mer än en vecka före mens medan andra kan bara märka dem för en dag eller två.

Det finns mediciner på marknaden som syftar till att lindra en del av de vanligaste symtomen, men de kan inte helt bota premenstruellt syndrom. Detta beror på att det inte finns något bombsäkert sätt att balansera hormonerna under PMS. Dessutom bör det noteras att de symtom tenderar att bli värre med tiden, vilket innebär att unga kvinnor som inte upplever dem kan börja märka dem när de blir äldre. Den goda nyheten är att det enda sättet att berätta att hormonerna inte balanseras är genom tecken på PMS, vilket är varför de flesta kvinnor är nöjda med att bara behandla symptomen.

  • När östrogen inte minskar som svar på stigande nivåer av progesteron, kan kvinnor upplever symptom som ömma bröst.
  • Kvinnliga reproduktiva systemet.
  • De flesta tjejer börjar menstruera i åldern 10 och 15 år gamla.
  • Under PMS, är östrogen tänkt att minska för att göra plats för progesteron.
  • Överskott östrogen orsakar de flesta av symtomen som ledde fram till menstruation.