Vad är Minskade fosterrörelser?

May 7

Minskade fosterrörelser är en drop-off i foster aktivitet som kan förekomma naturligt senare i graviditeten, men kan vara en anledning till oro. Patienter som märker förändringar i fostrets aktivitet kan diskutera dem med sina förlossningsläkare för att avgöra om de behöver utvärdering eller uppföljning. Det är viktigt att vara medveten om att detta kan förekomma naturligt, och att om det är ett tecken på ett problem, fånga det tidigt kan öka chanserna att få adekvat behandling. Ibland kan det finnas någon speciell behandling tillgänglig, och det kan finnas någonting föräldrarna kunde ha gjort för att förhindra problem med graviditeten.

Läkare kan råda sina gravida patienter att använda sparkar räkning i graviditeten. Medan denna term hänvisar specifikt till sparkar rörelser, patienter uppmanas att generellt logga all foster aktivitet. De bör ta del av aktivitetsmönster, särskilt perioder då det växande fostret är mer aktiv. Denna information kan bidra till att skapa en normal baslinje för graviditeten, vilket kan hjälpa om minskad fosterrörelser uppstår.

I 10% av graviditeter, minskade fosterrörelser sker med några sjuka effekter. I andra graviditeter, kan det tyda på att något är fel. Fostret kan sakta ner på grund av brist på syre, vilket tyder på att det finns ett cirkulationsproblem. Minskad fosterrörelser kan också förekomma i dagar innan en fosterdöd, vilket kan vara resultatet av en medfödd missbildning eller annat problem den förväntande modern inte kunde ha förutsett. Om graviditeten leder ett missfall eller dödfödsel, kan patienterna be läkaren för att testa att ta reda på vad som hände och avgöra om det är något de kan göra för framtida förebyggande.

Patienter som märker att deras utvecklings foster verkar vara mindre aktiva kan överväga liggande och fokusera på fosterrörelser i två till tre timmar. Det kan hjälpa att välja en period då fostret är normalt aktiv, och försöka stimulera fostret med aktiviteter kända för att orsaka reaktioner i det förflutna. Om fostret inte rör sig alls eller verkar ovanligt långsam, bör mamman rapportera minskade fosterrörelser till sin läkare.

Läkaren kan utföra en fysisk undersökning och får rekommendera ett ultraljud för att kontrollera om det finns några problem. Om minskade fosterrörelser är ett tecken på en medicinsk fråga, kan det vara möjligt att ge behandling, såsom dekomprimering navelsträngen för att åtgärda en brist på tillräcklig blodtillförsel. Detta kan ske genom att fråga mamman att ändra läge. Läkaren kan också ge extra syre för att öka foster aktivitet, och kan rekommendera sängläge om det finns oro för hälsan av graviditeten.

  • En minskning i fosterrörelser kan vara en anledning till oro.
  • Förändringar i fosterrörelser bör diskuteras med patientens läkare.
  • En läkare kan rekommendera sängläge för en kvinna om det är minskad fosterrörelser.