Vilka är Sacco och Vanzetti?

June 14

Sacco och Vanzetti var två italienska män som försökt och dömda 1921 för en dubbel mord som ägde rum under 1920. Senare bevis föreslog att män faktiskt falskt anklagades, och fallet väckte stor uppmärksamhet på 1920-talet. Tyvärr var de två män avrättades innan de kunde befrias, trots omfattande folkstorm. Den Sacco och Vanzetti fallet var historiskt viktigt i USA för ett antal skäl, och det fortsätter att vara allmänt diskuteras och citerade idag.

Ferdinando Nicola Sacco och Bartolomeo Vanzetti var båda arbetare, och de var involverade i den anarkistiska samhället av 1920-talet. Kritiker i målet har föreslagit att män förmodligen var inramade på grund av deras samarbete med framstående italienska anarkister av tiden. På 1920-talet, många amerikaner var bekymrade italienska anarkister och hot om bombningar och andra våldshandlingar, och denna rädsla användes till stor fördel av åklagaren i Sacco och Vanzetti rättegång; juryn endast överlade i tre timmar, trots att bevisen var långt ifrån perfekt.

Brottet att de två män åtalades var ett väpnat rån som visade dåligt. Den 15 april 1920 var två anställda i Slater-Morrill Shoe Company reser med runt $ 17.000 $ i South Braintree, Massachusetts. De två män avbröts av beväpnade rånare längs sin väg; rånarna sköt dem, stal kontanter och flydde med tre andra män i en bil som tros ha stulits. De två offren för attacken dog senare, och vittnen uppgav att rånarna var italienska; Sacco och Vanzetti hade oturen att falla i en polisfälla som inblandad dem i brottet.

De två män inför rätta för mordet 1921, efter Vanzetti ställdes inför rätta och dömdes för rån 1920. Genom rättegången, talade många prominenta amerikaner ut om vad de såg som en frameup, och när juryn return fällande dom, upplopp och demonstrationer för orsaken hölls över hela världen. Efter en serie misslyckade överklaganden, var män avrättades av elstötar 1927; stora folkstorm följde också deras utförande.

Rättsliga historiker allmänt tror att rättsväsendet misslyckats Sacco och Vanzetti, och att ärendet illustrerade fördomar mot medlemmar av den anarkistiska samhället. För anarkistiska historiker, är Sacco och Vanzetti fall mycket viktigt historiskt, eftersom många vanliga amerikaner reagerade med misstro till fallet och dess resultat, vilket tyder på att den anarkistiska orsaken kan ha haft sympati i överraskande platser under 1920-talet. Fallet fortsätter att utforskas och rehashed i filmer och böcker, av vilka många är av framstående historiker, författare och filmskapare.

  • Sacco och Vanzetti skickades till den elektriska stolen 1927.