Vad är angit?

March 4

Angit, även känd som vaskulit och arterit, är ett sällsynt tillstånd som hänvisar till inflammation i blodkärlen. Inflammationen orsakar blodkärlens väggar att sammandra, vilket förhindrar flödet av blod. Angit kan uppstå om en individualâ € s immunförsvar misstag vänder på hans blodkärl. Detta tillstånd kan uppstå på grund av en infektion, medicinering, eller vissa villkor.

Människor i alla åldrar, ras eller kön kan påverkas av angit. Däremot kan en person med en autoimmun sjukdom såsom lupus, artrit, eller sklerodermi vara mer mottagliga för sjukdomen. Andra faktorer, såsom rökning eller har en kronisk hepatit B eller C-infektion, kan också göra en individuell mer benägna att vaskulit.

Tecken och symtom på angit variera, beroende på typ och organ som påverkas. En person kan ha nästan inga symtom medan en annan individ blir mycket sjuk. Dessutom kan tecken och symtom på sjukdomen utvecklas långsamt eller uppstå inom några dagar eller veckor.

Typiska syndrom är feber, trötthet, viktminskning, och allmän ömhet. Angit kan påverka ett brett utbud av kroppsdelar, inklusive hud, leder, lungor, ögon, nerver, och även hjärnan. En mängd olika tester kan hjälpa till att diagnostisera tillståndet. Några av de vanligaste sätten att göra en diagnos innefattar ett blodtest, biopsi, urinanalys, och magnetisk resonanstomografi.

Behandling för angit syftar till att minska inflammationen i blodkärlen och undertrycka immunsystemet. Curbing vaskulit beror på hur allvarligt tillståndet är och vad är organ påverkas. Individer som lider av en mild form av sjukdomen i allmänhet kan behandlas med over-the-counter mediciner, inklusive acetylsalicylsyra eller paracetamol.

Svåra former av angit allmänhet kan behandlas med receptbelagda kortison-typ läkemedel. Kortikosteroider hjälper att sänka svullnad i blodkärl. Om kortison Relaterade medicinen inte fungerar, kan cytotoxiska läkemedel som förstör de celler som ansvarar för inflammationen förskrivas. Mycket sällan är operation som används för att behandla sjukdomen. I vissa svåra fall kan operation behövas för att eliminera onormala utbuktningar i slemhinnan i blodkärlen.

Behandling bevisar ofta effektivt mot vaskulit. Om tillståndet upptäcks tidigt och behandlas omedelbart, går arterit ofta i remission. Men i vissa fall kan tillståndet tillbaka eller i vissa fall aldrig går entré och en individuell kräver behandling för resten av sitt liv. I mycket sällsynta fall kan en person inte svarar på behandling och tillståndet kan leda till döden.

  • Ett diagram som visar uppbyggnaden av ett blodkärl.
  • Mild angit kan behandlas med receptfria mediciner som aspirin.
  • Urinprov kan ge mer information om en patients tillstånd.