Vad är Mars Global Surveyor?

September 26

The Mars Global Surveyor är en rymdfarkost som lanserades av den amerikanska rymdstyrelsen NASA i november 1996. Det var samtidigt utvecklat av NASA och Jet Propulsion Laboratory. Uppdraget representerade USA: s återkomst till Mars efter en 17-års uppehåll, den sista Mars uppdrag är Viking 2 Lander, som nådde Mars yta den 3 september 1976. Mars Global Surveyor uppnådde orbital insättning den 24 augusti 1993 orbiting var 117,65 minuter på en genomsnittlig höjd av 378 kilometer.

The Mars Global Surveyor var en orbiter vars syfte var att ta bilder av den röda planeten och skicka dem tillbaka till jorden. Farkosten kretsade Mars för nästan tio hela år, tills i november 2006 det slutat svara på meddelanden från Jorden och förklarades förlorad. The Mars Global Surveyor är signifikant för två huvudskäl: först, kickstarted det en serie av Mars-uppdrag och offentliga fascination som fortsätter än i dag, och andra, så sent som 2006 observerade bevis för att små mängder vatten har sipprat på ytan av Mars i de senaste fem åren.

The Mars Global Surveyor är en 1030,5 kg (£ 2271) system som levde på ett nätaggregat på 980 W, som tillhandahålls av solpaneler. Båten innehöll fem vetenskapliga instrument: Mars Orbiter Camera, Mars Orbiter Laser Altimeter, en Thermal Emission spektrometer, en magnetometer och elektron reflektometer, och en ultra oscillator för dopplermätningar. Av dessa är de mest intressanta var sannolikt kameran. Även om det inte kan jämföras med HiRISE kamera närvarande kretsar runt Mars, kameran var ett stort hopp i teknik jämfört med de suddiga bilder tagna under 70-talet, och gav viktiga nya bilder på Mars yta för forskare att hälla över.

The Mars Global Surveyor är också känd för att observera spåren och placering av Mars Rover Spirit, som landade på Mars i januari 2004. Det är olyckligt att rymdfarkosten förlorades i november 2006, men lyckligtvis i mars 2007 flera månader innan den Mars Reconnaissance Orbiter anlände i omloppsbana runt Mars med överlägsen utrustning, obsoleting Global Surveyor ändå.

Tänk hur många båtar som har misslyckats antingen under transport eller vid ankomsten till Mars, som ibland kallas "Mars förbannelse," Mars Global Surveyor uppdrag utan tvekan blev ganska lyckad, allt beaktas.

  • Vikinga sonder var de första fartygen att nå Mars tillbaka på 1970-talet.