Vem är Jean-Bertrand Aristide?

November 1

Jean-Bertrand Aristide var Haitis första demokratiskt valda president, och helt säkert, en av dess mest kontroversiella ledare. Född 15 juli 1953 i Douyon, Haiti, blev han föräldralös i tidig ålder och uppvuxen i vården av Salesian Order, en order av den romersk-katolska kyrkan. Han fick en utmärkt utbildning, deltar socken- skolar, sedan seminariet. Han skolad i Israel, Storbritannien, Kanada och Egypten, och tog sin examen i psykologi från University of Montreal. Jean-Bertrand Aristide är känd som en skicklig talare, flytande på åtta språk, inklusive sitt hemland Creole, portugisiska, tyska, italienska, engelska, franska, spanska och hebreiska.

Jean-Bertrand Aristide fick sin prästvigning från den romersk-katolska kyrkan i 1982 och blev snabbt en populär religiös ledare i Haiti. När hans förkunnelse började ta på sig en mer politisk böjd, han bort från Salesian ordning. Han blev känd som en radikal populistisk, vid större odds med Haitis nuvarande diktatur. Aristide rasade regelbundet offentligt mot Francois (Papa Doc) och Jean-Paul (Baby Doc) Duvalier, far-son diktatorer som brutalt hade förtryckta hans kolleger haitier.

År 1986, föranledd av offentliga protester, de Duvaliers flytt landet, och militären tog makten i Haiti. Jean-Bertrand Aristide fortsatte hans välgörenhetsarbete med Haitis fattiga genom att upprätta en halvvägs hus för barn samt en hälsoklinik. Lokalt och internationella påtryckningar ledde till de första demokratiska valen 1990, och Aristide beslöt att gå in i kör sent i loppet. Även om hans Lavalas ("lavin") Party misslyckades med att få en betydande fäste i riksdagen, Aristide vann lite mer än 67% av rösterna och valdes till ordförandeskapet.

Hans seger skulle kortlivad-september 1991 var Jean-Bertrand Aristide avsattes av en militärkupp ledd av general Raoul Cédras och landsförvisades från landet. Därefter gjordes en handelsembargo mot Haiti införts av USA och FN i protest mot militärjuntan som var nu i kontroll över landet. Detta började en process av förhandlingar med amerikanske presidenten, Bill Clinton och Cedras att återinföra Aristide på sitt kontor, men Cedras vägrade att gå med på villkoren. I en styrke Clinton heter "Restore Demokrati", som inkluderade 23.000 amerikanska soldater som skickas till Haiti, Cedras gick med på att låta Aristide att tjäna ut det sista året av sin mandatperiod 1994.

På grund av en lag som presidenter inte kunde tjäna varandra följande termer, fick Aristide inte tillåtet att köra för en annan term. År 1995 lämnade han prästerskapet och gifte Mildren Trouillot. Han förblev en politisk aktivist och humanitärt fram till 2000, då han omvaldes president, mitt protest rösta bedrägeri. År 2004, efter en kämpande ordförandeskap utbredd med politisk protest, utbredd fattigdom och trycket ytterligare militärkupper, blev Aristide avsattes ännu en gång och flydde till Johannesburg, Sydafrika.

Jean-Bertrand Aristide fortsätter att vara högljudd från Sydafrika om den svåra situationen för det haitiska folket, och hans önskan att återvända till leda dem igen. Han har skrivit flera böcker i ärendet, inklusive Eyes of the Heart: Söker en sökväg för de fattiga i en tid av globalisering, i församlingen av de fattiga: Writings från Haiti, Värdighet och Aristide: An Autobiography.

  • Den förre presidenten Bill Clinton stödde återinföra Jean-Bertrand Aristide till makten i Haiti under 1990-talet.