Vad är en åderhinna Cysta?

August 8

Ett åderhinnan cysta är en liten ackumulering av vätska i choroid plexus, en struktur i hjärnan som producerar cerebrospinalvätska (CSF). Choroid cystor är oftast identifieras som ett ultraljud fynd, och är i själva verket inte ovanligt, att synas i ungefär en till tre procent av foster. Vuxna kan ibland också ha en choroid cysta, och vara helt omedvetna om det, även om det kommer att dyka upp i detaljerade imaging studier av hjärnan som en liten bubbla av vätska.

Också känd som en choroid plexus cysta är en choroid cysta inte skadligt, även om det kanske låter skrämmande, eftersom orden "cysta" och "hjärnan" i allmänhet inte de som folk vill höra används i samma mening. I foster, de är oftast identifieras under en andra trimestern ultraljud, och de ofta löser självständigt av 28 veckor. Dessa cystor bildar oftast på grund av godartade avvikelser som uppträder under utveckling, och har ingen inverkan på bildandet av hjärnan.

Problemet med en åderhinnan cysta är att det kan vara förknippade med genetiska avvikelser, oftast trisomi 18. Att ha en choroid cysta betyder inte att ett foster har en genetisk avvikelse, men det kan vara ett varningstecken när det kombineras med andra faktorer. Om en blivande modern är under 35, i god hälsa, och inte vid något uppenbar risk, kanske inte råd ytterligare åtgärder, utöver övervakning åderhinnan cysta och utvecklingen av fostret med rutin ultraljud en läkare.

Om en läkare anser att ett foster kan vara i riskzonen för avvikelser, kan en mer detaljerad ultraljud för att samla in mer information rekommenderas. Möjligheten att ett fostervattensprov kan också diskuteras. Patienterna bör vara medvetna om att det finns vissa risker för ett fostervattensprov som bör vägas innan det blir proceduren. En läkare kan ge mer information om riskerna och fördelarna med förfarandet, och kan hänvisa föräldrarna till en genetisk rådgivare, så att de kan prata om eventuella iakttagelser och deras konsekvenser.

Det viktiga att komma ihåg om en läkare identifierar en åderhinnan cysta under graviditeten är att fostret kan vara helt friska, och cysta kommer förmodligen att lösa på egen hand. Medan en åderhinnan cysta kan vara en indikator på ett problem med fostret, bör föräldrarna undvika förhastade slutsatser om upptäckten. Att diskutera alternativ med en läkare innan något beslut fattas om huruvida de skall bedriva ytterligare tester är en utmärkt idé.

  • En åderhinnan cysta kan vara ett varningstecken för ett foster i kombination med andra faktorer.
  • Ett åderhinnan cysta kan hittas med hjälp av ett ultraljud.