Vad är en Dyscophus?

October 6

Native till Madagaskar, tomatgroda, även känd som Dyscophus antongilli, är en av flera arter av smala mun grodor som lever i tropiska och subtropiska klimat. Honor av denna art är större än hanarna, och tros likna mogna tomater. Dessa grodor lever vanligen i träsk, diken, dammar och andra grunda vattendrag nära mänsklig bebyggelse.

Unga tomatgrodor är oftast svart med en ljusbrun strimma ner ryggen. När de blir äldre, de tar på rika röd färg för vilken deras art är vardagligt vet. Vid ungefär 8 uns (227 gram) i vikt och fyra inches (10,1 cm) lång, kvinnliga vuxna är dubbelt så stor som män. De är också mörkare i färgen. Både män och kvinnor puff sig upp för att visas större än de är när konfrontera upplevda rovdjur.

Manliga tomatgrodor domstols honor genom att ringa ut till dem efter ett regn. I fångenskap måste uppfödare upprätta torra miljöer för grodorna, och sedan skapa artificiella regnepisoder att stimulera hannarnas parning samtal. Honorna lägger över tusen ägg åt gången; Dessa kläcks i ungefär en och en halv dag i grodyngel en fjärdedel av en tum (6 mm) långa. Fyrtiofem dagar senare, den tomatgrodyngel förvandlas till froglets, och inom ett år, de blir könsmogna vuxna. Tomat grodor tros leva upp till 10 år i det vilda och ännu längre i fångenskap.

Dyscophus grodyngel äter genom att filtrera näringsämnen från vattnet i deras livsmiljöer. Vuxna grodor har inga tänder, men genom att använda åsar inuti deras munnar de kan de äta byten som de bakhåll. I naturen, tomatgrodor äter generellt små leddjur - en klass av ryggradslösa djur med exoskelett, vilket inkluderar insekt som spindlar - men de kan konsumera en mängd olika insekter och djur, så länge de är tillräckligt små. Mjölmask, syrsor, fluglarver, och daggmaskar ofta äts av tomatgrodor.

Tomat grodor är ofta hålls som husdjur i hemmet akvarier. Reptile experter rekommenderar generellt tar stor omsorg i hanteringen tomatgrodor, eftersom de utstrålar en vitaktig substans som kan utlösa en allergisk reaktion hos människor. Fångenskap grodor typiskt utfodras levande syrsor, mjölmask, och nyfödda möss, som ofta dammas med vitamintillskott för att förbättra näring. Det är unadvisable att lämna levande föda i ett akvarium med en tomat groda för någon längre tid, eftersom den avsedda maten ibland kan skada grodan. Andra instruktioner för Dyscophus ägare är att hålla kapslingar varmt och fuktigt och ger en vattenkälla djupt nog för grodan att dränka in, absorberar vatten genom sin hud.

När Madagaskar Dyscophus blev hotad under 1990-talet på grund av samlingen för exotiska husdjur handel och avskogning, flera naturskyddsgrupper ingrep för att rädda dem. En mängd olika bevarandeåtgärder, många som stöds och finansieras av amerikanska djurparker, har lett till en ökad medvetenhet om arten. Tomat grodan fortfarande anses hotad i sin naturliga miljö, dock.

  • Tomat grodor i fångenskap ofta utfodras syrsor.