Vad är Glow Sticks?

February 28

Glöd pinnar finns plastcylindrar som innehåller två vätskor som tillfälligt skapar ljus när de blandas samman. Cylindrarna är typiskt ca 4-5 inches (10-13 cm) lång och mindre än 1 tum (2,54 cm) i diameter. Glow sticks finns i många färger och används ofta som dekoration eller underhållning, som på fester, konserter och andra nattliga evenemang. De har också en del praktiska användningsområden för camping, militära eller polisiära operationer, undervattensaktiviteter eller vissa nödsituationer. Tunna glöd pinnar som är gjorda av en mer flexibel plast kan vara i form av halsband, armband eller andra former.

Kemiluminescens

Oavsett vilken form de tar, glöd pinnar beroende av en kemisk process som kallas kemiluminiscens att producera deras ljus. I kemiluminiscens, orsakar en kemisk reaktion en frisättning av energi. Elektroner i kemikalierna blir upphetsad och stiga till en högre energinivå. När elektronerna faller tillbaka till sina normala nivåer, de producerar energi i form av ljus.

Färger

De kemikalier som används för att skapa denna reaktion i glöd pinnar är vanligtvis väteperoxid och en blandning av fenyl oxalatester och det fluorescerande färgämnet, eller fluorofor, som ger glow stick dess färg. Vanliga färger glöd pinnar inkluderar gult, grönt, rosa, blått och orange. De finns även i rött, vit, gul-gröna och andra nyanser och färger.

Så fungerar det

En glöd pinne s väteperoxid finns i ett litet glas eller brytbar plastampull som flyter i blandningen inuti pinnen. Detta är anledningen till att glöd pinne användar måste böja den så att den börjar glöda. När stick böjar, flask raster, är väteperoxid frigörs, börjar den kemiska reaktionen, och den distinkta glöden visas. De kemikalier som används kan vara något giftigt, så om glöd sticka sig raster bör det kastas bort, och de kemikalier som kan ha läckt ut ska tvättas bort användarens hud och andra ytor med vilka de kom i kontakt.

Varaktighet

Förutom färgen, varaktighet glöd - vanligtvis flera timmar - beror också på den exakta sammansättningen och kvaliteten av de kemikalier inuti. Vissa människor säger att en glöd pinne kan bevaras genom att klibba den i en frys. I själva verket kommer kyla en glöd pinne bromsa den kemiska reaktion som sker i den. Den glöd kommer inte att vara lika ljus, men det kommer att fortsätta under en längre tidsperiod.

Omvänt, värma en glöd pinne, till exempel genom att placera den i en mikrovågsugn, kommer att påskynda den kemiska reaktionen. Detta kommer att ge ett klarare ljus. Den glöd kommer inte att hålla nästan lika långa, men eftersom reaktionen kommer att använda upp allt tillgängligt väteperoxid snabbare. Mikrovågsugnen glöd pinnar kanske inte rekommenderas av vissa tillverkare, och försiktighet bör alltid användas när det sker.

  • Glow sticks finns i många färger och används ofta som dekoration eller underhållning, som på fester, konserter och andra evenemang.
  • Glöd pinnar använder kemiluminiscens att producera ljus.
  • Värma upp en glöd pinne i en mikrovågsugn kommer att göra det lysa ljusare.