Vad är Lumbar degenerativ disksjukdom?

August 24

Ryggradens degenerativ disksjukdom är en process som händer med skivor av ryggraden, vanligtvis som människor ålder. Skivorna längs ryggraden är mjuka och komprimera lätt att skydda kotorna och absorberar stötar. Även degenerativ disksjukdom kan uppstå var som helst längs ryggraden, är det oftast ses i ländryggen. Den lumbala regionen är den nedre delen av ryggen. Det bär den tyngsta delen av vikten hos kroppen.

När kroppen åldras, skivorna successivt urarta, eller bryta ner. När denna process sker i nedre delen av ryggen, kan det orsaka ländryggen degenerativ disksjukdom. Dessutom finns det mindre vätska i skivorna i ryggraden när människor blir äldre; detta minskar stötdämpning. Också, eftersom skivan urartar, små sprickor kan också bildas i skivan vilket kan skift skivan bristning.

Förutom ålderdom, det finns flera andra orsaker till ländryggen degenerativ disksjukdom. Till exempel människor som är överviktiga är särskilt känsliga, eftersom deras extra vikt lägger en orimlig press på skivorna. Andra faktorer som kan öka risken för att utveckla ländryggen degenerativ disksjukdom inkluderar rökning och tungt kroppsarbete, speciellt om det handlar om tunga eller överdriven lyft. I vissa fall, om en person har en dålig fall eller andra plötsliga eller traumatiska skador, han kan också drabbas av ländryggen degenerativ disksjukdom.

Intressant, kommer inte alla uppleva smärta om de utvecklar ländryggen degenerativ disksjukdom. I vissa fall kan en person ha liten eller ingen smärta. Andra kan uppleva invalidiserande smärta. Det kan påverka deras liv och begränsar deras dagliga aktiviteter. I de flesta fall, om degenerativ disksjukdom är i nedre ryggen, kommer personen att uppleva smärta, domningar eller stickningar i ryggen, benen, eller till och med skinkorna.

En läkare kommer att diagnostisera om de symtom som en person upplever är verkligen ländryggen degenerativ disksjukdom. Inledningsvis kan läkaren ställa en massa frågor för att avgöra om det hade funnits någon trauma eller skada på baksidan. Han får också undersöka aktiviteter, hobbies, vanor och tidigare behandling. Efter kontroll av rörelseomfång, kan han beställa en röntgen för att se om det verkligen finns diskdegeneration eller om det finns ett annat problem, såsom en fraktur, en tumör, eller endast en muskelspasm.

Att behandla ländryggen degenerativ disksjukdom, sjukgymnastik, pilates, yoga och enkel stretching kan göra underverk. Ibland är kirurgi rekommenderas, särskilt är skivan är allvarligt skadad. Genom operationen tas den skadade disken avlägsnas och kotorna är sammansmälta eller en artificiell skiva placeras i dess ställe. För att minska smärta i samband med en degenererad skiva, isbildning området och ta över disk smärtstillande såsom paracetamol eller ibuprofen kan fungera bra också.

  • Degenerativ disksjukdom brukar finnas i den nedre regionen av ryggen.
  • Smärta i nedre ryggen kan vara resultatet av ländryggen degenerativ disksjukdom.
  • En illustration av en frisk rygg och en med spinal artros, en degenerativ disksjukdom.