Vem var Lady Jane Grey?

April 2

Lady Jane Grey var en kvinna som är nog bäst ihågkommen för att hålla den brittiska tronen för kortaste kända period i historien. Hon styrde England som drottning för bara nio dagar innan de fängslade i Towern för förräderi, och hon slutligen avrättades. Jane Grey kallas ibland "Nio dagar drottning," i en hänvisning till hennes korta styre, och hon är föremål för fascination bland vissa historiker, varav många se henne som ett offer för omständigheterna.

Jane Grey föddes omkring 1537 till Henry Grey och Lady Frances Brandon, som var släkt med Henrik VII genom hennes mor, prinsessan Mary. Detta satte Jane Grey i potentiella tronföljden för den brittiska tronen, även om tekniskt skulle hon ha legat bakom Edward, Mary och Elizabeth, barn Henrik VIII. När Henrik VIII dog 1547, hans son Edvard VI besteg tronen, och Jane Grey familj började konspirera för att sätta henne på tur för succession, spelar på anti-katolska sympatier som arbetat mot den katolska Mary Tudor, som var nästa i raden om tronen genom att höger.

Lady Jane Grey blev bortgift till Lord Dudley i hopp om att säkra sin ställning, och på döden av Edward VI i 1553, hennes anhängare förkunnade henne att vara drottningen. Samtidigt, hennes anhängare försökte isolera prinsessor Mary och Elizabeth innan antingen kunde få tillräckligt med kraft för att göra anspråk på tronen. Jane Grey lyckades hålla tronen i nio dagar i juli innan Mary Tudor red in London i spetsen för en triumfer procession att hävda sin rättmätiga tron, avsätta Lady Jane och fängsla henne.

Lady Jane Grey kan ha benådats av drottning Mary, men tyvärr en annan uppror i hennes namn förseglade sitt öde. Trots att Lady Jane Grey inte var inblandad i det andra upproret, insåg Queen Mary att hon och hennes man skulle innebära en risk, så länge de fick leva, så hon undertecknade Janes orderutförande. Som ett tecken på respekt för hennes släkting, beordrade drottningen att Lady Jane Grey bör utföras på Tower Green, ett privilegium reserverad för kunglig ensam.

Denna extremt välutbildad ung kvinna var bara 16 eller 17 när hon dog i februari 1554 vilket fått vissa samtida och många framtida historiker att tro att hon var förmodligen manipuleras av människor som ville använda hennes födelse och religion. I breven hon skrev strax före sin avrättning, Lady Jane Grey uttryckte ånger för sitt försök att vinna tronen, och pekade finger åt några av de människor som hade konspirerat med henne. Jane blev en siffra på tragisk romantik i många romaner, pjäser och konstverk som producerats efter hennes död, vilket är kanske därför hon är mer känd än andra engelska monarker som regerade under mycket längre perioder än hon gjorde.

  • Lady Jane Gray och hennes man Guilford Dudley, hölls i Towern från 1553 fram till februari 1554 då de fick order att verkställas av drottning Mary I.