Vad är en Penny Rug?

March 7

Göra ett öre matta är en amerikansk teknik som går tillbaka till kolonialtiden i 17-talet. Det återfick popularitet i Amerika under inbördeskriget i mitten av 1800-talet. Även om människor kallar det en matta, var ett öre matta aldrig avsedd att bli trampade på och var en dekorativ del används som väggbonad, en bordsöverdrag, eller en lap robe. Termen öre hänvisar till det faktum att kvinnor används ofta pennies som mallar för att klippa ull cirklar. De matta beslutsfattare skära cirklar, som var ungefär lika stor som 20-talets amerikanska halv dollar, från filtad ull klipp och applicerade dem till en bakgrund.

Före 1860-talet, amerikanska pennies, kallad kronranden stora cent, var ungefär dubbelt diameter senare en cent styck. Trots pennies var de vanligaste föremål som används för mallar, vissa människor tillämpar termen öre matta till någon dekorativa bit av era som har små, repetitiva bitar av applikationen. Flera museiföremål har små fyrkanter istället för cirklar. Tekniken för alla dessa bitar av handarbete var liknande.

Tillverkare av öre mattor skära cirklar från filtad ull skrotar, med hjälp av en penny som mall. Under de tidigare århundradena av den amerikanska kulturen, att kvinnor behövs vara mycket sparsamma. Historiker säger att de aldrig kastade bort eventuella rester och att utnyttja öre stora klipp vädjade till sin sparsamma natur. De filtade ullen med förtvätt det, vilket orsakade ullen att krympa. Detta steg var viktigt att se till att ull bitarna inte skulle krympa och rynka efter öre matta var klar.

Efter att de skär cirklarna, de matta beslutsfattare applicerade dem till bakgrunden. Vanligtvis mattan Maker använde en dekorativ söm, såsom en knapphålssöm. Ibland prydde cirklar med applikations eller broderade mönster innan du fäster dem till bakgrunden.

Bakgrunderna för öre mattor visade ofta lika mycket uppmärksamhet åt sparsamhet som ull skrot cirklar. De flesta underlag gjordes av ull, men några var gjorda av grovt vävd bomull. Ibland kvinnor använde vad de hade å, såsom gamla armé filtar.

Penny matta mönster var enkla. De matta beslutsfattare använde inte finare, intrikata mönster. Ofta gränserna var lika vanligt och bestod av enkla bindning. Andra gränser som var mycket populär inkluderade stora flikar som skapade en tjock, frans-liknande effekt. Ofta, förskönade tillverkaren dessa flikar med en till tre av de öre cirklar med i mattan.

Under 20-talet har det skett en nypremiär av öre mattor. Flera hantverksbutiker och internetbaserade företag säljer byggsatser så att människor kan göra sina egna öre mattor. Andra källor har mönster och instruktioner för de mer äventyrliga matta maker. För alla som inte vill göra ett öre matta, vissa företag säljer dem färdiga.