Kopplingen mellan klimakteriet och din ämnesomsättning

June 15

Viktökning och en långsammare ämnesomsättning är vanligt i menopaus på grund av det naturliga åldrandet och fluktuationer i östrogen. Dessutom, är en ökning av testosteron en orsak till minskad sexlust. Klimakteriet är ett tydligt tecken på att din kropp förändras, och kvinnor i klimakteriet brukar

 • Flytta mindre och äta mer kalorier än vad som behövs.
 • Uppleva en ökning bukfetma.
 • Förlorar muskelmassa, som är mer metaboliskt aktiv vävnad.
 • Upplev humörsvängningar och depression eftersom östrogennivåerna påverkar mängden av må-bra kemiska serotonin.

Vare sig att engagera sig i hormonersättningsterapi (HRT) är ett personligt beslut mellan dig och din läkare. Även HRT kan minska symtomen vid klimakteriet, kan det också öka risken för stroke och cancer.

Du kan inte bara skylla dina hormoner och ge upp allt hopp om att må bra under denna fas i ditt liv. Dåliga matvanor kan förvärra symtomen du upplever. Näringsrika livsmedel och motion bidra till att förbättra ditt humör och din ämnesomsättning. Med klimakteriet, kan dessa näringsämnen hjälpa till att minska biverkningarna:

 • Vitamin E och C är kraftfulla antioxidanter som kan minska värmevallningar, minska irritabilitet och ångest, och öka din energi nivåer.
 • Vitamin E är rutinmässigt föreskrivs för klimakteriebesvär patienter i tillägg form av 400-800 IE. Du kan också hitta den i vitamin E-rika livsmedel som nötter, vetegroddar, gröna bladgrönsaker, och tropiska frukter.
 • Kalcium och vitamin D är viktigt för att avvärja benskörhet eftersom fluktuerande östrogen minskar bentätheten. I klimakteriet, sikta på 1.200 milligram kalcium per dag.
 • Sojaisoflavoner är fytoöstrogener, så därför att de kan härma östrogen och faktiskt bidra till att minska biverkningarna som värmevallningar. Dock har motstridiga studier också visat att om man tar för mycket av dessa kan främja cancertillväxt. Istället för att ta kosttillskott, välja livsmedel rika på soja som edamame, sojamjölk, soja nötter, miso, tofu och tempeh.
 • Komplexa kolhydrater och fiber hjälper till att hålla din energi nivåer hög och din kropp nöjd. Du kan längta mer kolhydrater och godis när din serotonin sjunker. Många kolhydrater påverkar dina tryptofan i blodet, en föregångare för serotonin, så att välja fiberrik mat som fullkornsprodukter kan hjälpa avvärja cravings, förbättra din hälsa totalt, och hjälpa till med viktminskning. Dessa livsmedel hjälper dig också att få en god natts sömn, vilket kan vara svårt under klimakteriet.

Bekämpa svälla! Många kvinnor upplever uppblåsthet i klimakteriet som kan lättas med följande:

 • Minskande salt mat: Välj saltfria örter och kryddor för att smaksätta livsmedel och titta på din konsumtion av bearbetade, beredda livsmedel, charkuterier och ost. Kontrollera natrium på alla kryddor. När ut för att äta, be om såser på sidan för att hjälpa till att kontrollera och minska mängden, och aldrig skämmas för att fråga din servitör för att begära mat vara förberedd sans salt.
 • Övervakning ditt alkoholintag: uppblåsthet är en vanlig effekt efter-alkohol, och alkohol är en utlösande faktor för värmevallningar. Håll dig till en drink per dag eller mindre.
 • Inte snåla på vattnet: Du kanske frestas att inte dricka vatten eftersom du känner att kommer få dig att bli mer uppsvälld. Det är inte nödvändigtvis fallet - vattnet kan faktiskt hjälpa spola ut ditt system och hålla dig hydrerad och din energi hög.