Vilka är de viktigaste händelser i Apache Indian History?

February 22

Det finns många viktiga evenemang under Apache indisk historia. Dessa händelser hade djupgående effekter på ödet av indianer i Nordamerika och även på USA och Mexiko. Trots att Apache är en lös samling av olika ursprungsbefolkningar, de olika indiska nationer som utgör gruppen förblir en av de största i Europa. Idag, Apache lever främst i sydvästra USA, men många också bor i många stora amerikanska städer, däribland Denver, Kansas City, Los Angeles, Oklahoma City, Phoenix och San Diego.

Enligt arkeologiska bevis, Apache bero på Athabaskan språkfamiljen. Man tror att en nomadisk samling av de Athabaskans tog hemvist inom dagens sydvästra USA i ungefär 1000 e Kr. Utgrävningar visar att gruppen antog troligen teknik från grann indianer. Spanska dokument från 16-talet identifierade kulturen som eventuellt ha emigrerat från Great Plains på grund av deras användning av hundar från regionen. Detta stöds av bevis som samlats i Nebraska, Colorado och Kansas.

År 1821, Mexiko hävdade sin självständighet från Spanien. Med denna nyckelhändelse i Apache indisk historia, en lång konflikt mellan de två började. Bounties placerades på huvudet på ledarna, som kulminerade i döden av Mimbreno Apache chefen Juan Jose Compas 1837. Detta föranledde en rad räder på mexikanska städer och byar. Snart, förklarade USA krig mot Mexiko och Apache förenas med de amerikanska trupperna att erövra landet.

Med framgången av USA över Mexiko 1846, undertecknade Apache ett fördrag med nationen. Trots denna överenskommelse, började vitnybyggare att komma in på området i stort antal, vilket leder till en händelse som kallas de Apachekrigen. Medan många ledare organiserade motståndet mot de amerikanska nybyggarna och regeringen var ingen lika känd som Geronimo i Chiricahua Apache.

Efter utvisning av många indianer från deras traditionella landområden i Rio Verde indiska Reserve 1875, följde ytterligare konflikter. Den amerikanska armén, ledd av indiska kommissionär LE Dudley, tvingade befolkningen att gå 180 miles (290 km) till ett interneringsanläggning i San Carlos. Detta fängelse varade ungefär 25 år. Enligt Apache indisk historia, cirka 200 har slutligen återvände till sin mark.

De Apachekrigen gick mot sitt slut den 4 september, var 1886. Geronimo och hans band av Apache fångades av amerikanska trupper i Arizona. De skickades till Fort Pickens i Florida och Fort Sill i Oklahoma. Efter denna händelse, många av barnen antogs av vita amerikaner, ändra dynamiken i Apache indisk historia i generationer.

  • Apache idag lever främst i sydvästra USA.