Vilka är de bästa tipsen för växande Fänkål?

May 18

Växande fänkål är relativt lätt, eftersom det är en tålig ört och kan överleva även efter den första frosten slår i höst. I mildare klimat kan odla fänkål göras året runt. Eftersom det växer till över 4 fot (1,2 meter) i höjd bör det planteras på baksidan av någon ört, grönsak, eller blomsterträdgård som innehåller andra sorter av kortare växter. Tips för växande fänkål inkluderar sådd fröet ordentligt, skapar optimala odlingsförhållanden, och hålla blomhuvuden beskäras. Endast mindre försiktighet med växande fänkål är att det inte bör inledas vid en tidpunkt då det förfaller i varma temperaturer, eftersom detta kommer att göra det gå till utsäde snabbare.

Det finns två huvudtyper av fänkål. En är en grönsak årlig som producerar fänkål lökar liknar lök och går under namnet Finocchio eller Florens Fänkål. Örten fänkål är en perenn som kommer tillbaka varje år och går under taxonomiska namn Foeniculm vulgare azoricum. Örten sorten inte utvecklar ett ätbart, kupig rot, men båda sorterna är annars mycket lika och kräver liknande odlingsförhållanden. Ett enkelt sätt att se skillnad mellan de två när växande fänkål är att ört fänkål köps i frö formuläret och Florens fänkål köps som förrätt glödlampor.

Starta naturläkemedel frö kan göras genom sådd direkt utomhus i början av våren eller i krukor inomhus. Plantera fröet 0,25 tum ner (6.35 centimeter) och senare utrymme plantorna ca 1 fot (30,48 cm) från varandra. Ytterligare planteringar kan startas i mitten av säsongen och skördas under senhösten, som är lätt växande fänkål och den mognar snabbt. Anläggningen föredrar full sol och måttligt torra markförhållanden. Genom att ta bort blomhuvuden som plantan börjar gå till utsäde, kommer det att fortsätta att utvecklas och kommer sannolikt att överleva flera frost som vintern kommer.

Florens fänkål förrätter är bräckligare än ört frö och bör endast planteras utanför efter faran av alla frost är förbi. Den vegetabiliska versionen kräver samma odlingsförhållanden som örten, som är väldränerad jord och full sol, med en tillfällig gödselspridare hela säsongen. De växande fänkål lökar kan skördas när som helst när de når en önskad storlek. Även Florence Fänkål är också frosthärdig, det är inte lika stark som den ört och kommer troligen bara överleva en frost.

Lökarna och stjälkar av vegetabiliska fänkål har en anis eller lakrits-liknande smak och är oftast äts råa som selleri, eller kan gå bra med livsmedel med tomatsåser och andra grönsaker. Bladen av anläggningen kan läggas till sallader och också för att krydda såser. Örten används ofta för att smak soppor, på fiskrätter och som garnering. Herbal fänkål är ibland kallas selleri ört på grund av de likartade användningsområden för de två.

  • Fänkål ger en anis smak till många rätter.