Vad är en Carotid Angiogram?

May 21

En hals angiografi är ett röntgen test som använder en jod färgämne och en kamera för att undersöka hur blodet flödar i de viktigaste artärer i halsen som leder till hjärnan. En hals angiografi kan vara antingen en poli eller en sluten förfarande, vanligtvis tar en till tre timmar att slutföra.

Ett angiogram av halsen görs för att finna blockering av artärerna som transporterar blod till hjärnan. En blockering kan leda till en stroke eller hjärtinfarkt. Det är också ett användbart test för att avgöra varför symtom som svår huvudvärk, sluddrigt tal, minnesförlust, domningar, yrsel, dålig balans, eller dubbelseende inträffar, speciellt det kommer att ange om en blockering orsakar symptomen. En hals angiografi kan upptäcka om det finns ett aneurysm, tumör, eller hål som begränsar eller förhindrar adekvat blodflöde till hjärnan, liksom.

Innan genomgår en angiogram, är det viktigt att informera läkaren om patienten är gravid eller ammar. Dessutom, det färgämne som används under testet innehåller jod; så, att någon allergi jod eller skaldjur bör rapporteras. Dessutom bör vissa personer med astma, hösnuva, eller njurproblem överväga om ett angiogram är rätt för dem.

Vanligtvis bordar en radiolog en hals angiografi. Efter bedövande området, kommer hon in en kateter in i artären ovanför armbågen eller i ljumsken. Katetern guidad till det område som är av intresse. Med hjälp av en kamera eller fluoroscope kommer radiologen sedan inspektera hur katetern rör sig i artären. Dessutom är en jod färgämne injiceras genom katetern vilket gör området ifråga show-up i klar kontrast i röntgenbilder.

Många kanske undrar hur det känns att genomgå en hals angiografi. Inledningsvis kommer en snabb nypa kännas från lokalbedövning. Följaktligen de flesta människor inte känner någon smärta när katetern tempo i artären. När färgämnet läggs till katetern, många människor känner en värmande känsla i flera sekunder. När det är dags att ta bort katetern kan ett lätt tryck kännas och vissa ömhet kan upplevas på den plats där katetern var belägen.

Som med alla medicinska förfarande, finns det några risker. Det viktigaste med en hals angiografi är en allergi mot jod färgämne. Dessutom finns det en liten risk för katetern att skada artären eller lossnar en del av levrat blod eller annat material från artärväggen. Slutligen finns det en risk för skador på celler från den strålningsexponering formen röntgen - även om denna risk i minimalt för de flesta människor.

  • Den karotidartären, som ligger i halsen, förser hjärnan med syresatt blod.
  • Angioplastik kan användas för att behandla halspulsådern blockering.
  • En jod-baserade färgämne används under en hals angiografi.
  • En karotid angiogrammet avslöjar en aneurysm inuti hjärnan eller blodkärl som leder till hjärnan.