Vilka är de olika typerna av Antiemetiska droger?

June 5

En antiemetisk läkemedel är något som ges för att hjälpa en patient med illamående och kräkningar. Det finns många läkemedel i denna kategori eftersom det finns många skäl en patient kan illamående, från kemoterapi till åksjuka, och det tar ett annat läkemedel för att ge en patient befrielse från olika orsaksfaktorer. De mest populära antiemetiska läkemedel som ges på sjukhus är ondansetron, metoklopramid, prometazin och proklorperazin. Dessa är bara en grov vägledning, dock, och de faktiska läkemedel som används kan variera beroende på reglerna i sjukhuset. I världen av antiemetiska läkemedel är faktiskt en mycket bredare kategori.

Ondansetron är förmodligen den mest populära av de antiemetiska droger, och det är en del av serotoninreceptorblockerare. Denna drog blockerar receptorer för serotonin i tarmen och hjälper till att lindra en del av illamående och kräkningar som kommer efter kirurgi eller saker sådana som matförgiftning. En annan serotoninreceptorblockerare är mirtazapin.

Dopaminantagonister är antiemetiska läkemedel som är bra för kemoterapi, eftersom de verkar direkt på receptorer i hjärnan. De kringgå alla arbetet i mag-tarmkanalen och är därmed mer effektiva. Prochlorperazine är en del av denna kategori och var droger för en mycket lång tid innan ondansetron. Metoklopramid är också i denna kategori, men det har den ytterligare effekten av att öka intestinal motilitet. Detta gör magen tom snabbare och skär ned på mekaniska källor illamående och kräkningar.

Antihistaminer såsom difenhydramin och dimenhydrinat är tillgängliga över disk och har antiemetiska effekter till dem. Det finns vissa belägg för att de är bra för graviditetsillamående och åksjuka. Dessa är lätt tillgängliga, så de kan vara värt för patienter att prova i sådana fall som kemoterapi och för biverkningar av opioidanalgetika. De kan vara lika effektiv som de starkare mediciner. Prometazin är också i denna kategori, även om det är starkare och är oftast via en intravenös kanal på sjukhuset.

Cannabinoider sådan medicinsk marijuana är en av de mest kontroversiella antiemetiska droger. Det skulle vara svårt att få denna typ av behandling i de flesta sjukhus. Det finns bevis, dock visar att cannabis inte har starka antiemetiska effekter för dem som behandlas med cellgifter.

Området antiemetiska läkemedel har lett till mycket forskning eftersom så många människor lider av illamående och kräkningar som en bieffekt av kemoterapi eller från opioidanalgetika. Den antikolinerga skopolamin har gjorts till ett depotplåster som ofta används av människor som går till operation, som går på flygplan eller få kemoterapi. Örter som ingefära och pepparmynta har studerats som möjliga alternativ till mediciner för antiemetisk lättnad. Det finns faktiskt många alternativ när det kommer till antiemetiska droger.

  • Ondansetron är en populär antiemetika drog, och det är en del av serotoninreceptorblockerare.
  • En antiemetisk läkemedel kan användas för att minska eller förhindra kräkning.
  • I vissa fall kan en onkolog administrera en antiemetisk medicinering före en kemoterapi session.
  • Personer som arbetar med illamående kan ges antiemetiska droger.