Vad bör jag veta om Qatar?

October 31

Qatar är en liten nation i Mellanöstern. Det omfattar 4.400 kvadrat miles (11.400 kvm. Km), vilket gör det lite mindre än delstaten Connecticut. Det gränsar till Saudiarabien, och har kust längs Persiska viken och Bottniska Bahrain.

Även om människor levde i Qatar tidigt, de inte bosätta sig där förrän ganska nyligen. Den extremt torra miljön gjort landet ogästvänlig för de flesta, och så medan nomadiserande grupper tillbringade en tid i Qatar, har de inte fastställa mer permanenta bosättningar som de gjorde i andra regioner. Några små byar gjorde våren upp längs kusten, främst för att främja fisket och pearling ekonomier, med klaner, såsom al-Saud och al-Khalifa utnyttjar regionen.

Den al-Khalifa klanen småningom kontrollerade större delen av Qatar med 19th century, även om de styrde från närliggande Bahrain. Storbritannien ansåg regionen viktiga under denna tid, ser det som en waypoint på väg till Indien. När människor som bor i Qatar började revoltera mot al-Khalifa, och när al-Khalifa därefter reagerade med våld, använde britt detta som en förevändning för att etablera Qatar som en tydlig identitet genom att formellt begära deras närvaro vid förhandlingar, och så småningom märkning Qatar som ett brittiskt protektorat 1916. Qatar skickade en medlem av al-Thanis klanen, Muhammed bin Thani, att företräda dem, och hans klan som senare skulle bli viktiga i Qatari politiken.

När britterna drog sig ur i Mellanöstern på 1960-talet, Qatar initialt anslöt sig lös federation som så småningom skulle bli UAE. På grund av tvister om gränser dock Qatar hoppade och förklarade sig självständigt 1971. Landet har haft en rik ekonomi sedan upptäckten av olja, och har sett ganska jämn tillväxt sedan redan innan självständigheten. Fram till mitten av 90-talet, men en stor del av oljerikedomar var som skummad av den härskande Emir. År 1995, som svar på detta, hans son, den nuvarande emiren Hamad bin Khalifa al-Thani, avsatte sin far i en oblodig kupp. Eftersom bin Khalifa himmelsfärd att driva Qatari ekonomin har sett ännu större tillväxt, och levnadsstandarden i landet har ökat drastiskt. Den nya Emiren har också inlett en process för att flytta sin nation mot att bli en demokrati, att genomföra en rad reformer och en ny konstitution 2003.

Qatar är ett av de säkraste områdena i viken, och som sådan en bra plats för risk blyg resenärer att smaka Mellanöstern. Även om en självmordsbombning i 2005 dödade en brittisk medborgare, bör den nationella chocken vid detta evenemang vara en stark indikator på hur sällsynt sådant våld är. Qatar har några vackra stränder, verkligen gamla hällristningar och långa vidder av böljande sanddyner. Den turistinfrastruktur här är toppklass, med nya orter öppnar hela tiden, och alla bekvämligheter man kunde hoppas på. Även Doha kallas ofta "tråkigaste plats i Mellanöstern", för många som kan vara exakt vad de söker efter. Medan det är inte de historiska reliker, imponerande moskéer eller svepande vyer i Qatar som pryder en del andra länder i Mellanöstern, finns det också praktiskt taget ingen våld eller brott.

Flyg anländer i Doha dagligen med Qatar Airways från alla större städer i Mellanöstern, liksom platser i Europa och USA. Det finns ingen organiserad transport landvägen från Saudiarabien, är gränsen öppen och hyrda bilar kan användas för en mer spännande resa.

  • En karta över Mellanöstern, däribland Qatar.