Hur behandlar jag en Wrist fraktur?

April 25

Varje individ kan spräcka hans eller hennes handled efter att ha lidit en direkt slag, faller tafatt på handen, eller ge efter för en störning som artros. I de flesta fall orsakar en bruten handled omedelbar smärta, svullnad och en förlust av flexibilitet i leden. Läkare rekommenderar starkt att människor som misstänker att de har drabbats av en handledsfraktur besöka en akutmottagning eller primärvården leverantör så snart som möjligt för att få en korrekt diagnos och ta reda på om behandlingsalternativ. En läkare kan oftast behandla en handledsfraktur genom att montera handen i en gjuten och förskrivning medicin för att hantera smärta och inflammation. Korrigerande operation kan vara nödvändig om benen blir allvarligt skadad eller förskjutas.

En individ som drabbas av en skada kan tillfälligt behandla en handledsfraktur genom immobilisering fogen med bettskena eller sele. En skena kan göras med hjälp av tejp för att fästa något stela objekt som sträcker sig från armbågen och handen. Selar lindas runt axeln och håll bruten handled framför kroppen vid en horisontell vinkel. Att hålla det gemensamma orörlig oftast är viktigt att förhindra ytterligare ben och broskskador. Medicinsk vård på akuten eller en läkarmottagning normalt bör eftersträvas för att effektivt behandla en handled fraktur.

Läkare brukar kan utvärdera typ och svårighetsgrad av en handledsfraktur genom att fysiskt undersöka fogen och ta röntgenbilder. Yrkesverksamma måste bedöma läget och omfattning paus innan man beslutar hur man ska behandla en handled fraktur. De letar efter eventuella nervskador och avgöra om benen har flyttat ur läge. Orala antiinflammatoriska och smärtstillande medel kan administreras under utvärderingsprocessen för att lindra omedelbara symptom.

I fall av små sprickor där benen inte har fördrivits, behandling innebär oftast att placera handleden i en hård gips eller stag. Läkare noga med att se till att handen och handleden hålls i en lämplig position under gjutningen för att se till att benen läka ihop ordentligt. Hängslen och avgjutningar är vanligtvis bärs för åtta till 12 veckor, borttagna sedan för vidare utvärdering. Patienterna är oftast instrueras att engagera sig i noggranna hemuppgifter eller delta sjukgymnastik sessioner för att återfå styrka och flexibilitet efter deras gjutna tas bort.

Ytterligare åtgärder behövs för att behandla en handled fraktur som komprimerar en nerv eller förskjuter ben. En skicklig läkare kan fysiskt tvinga benen på plats före gjutning handleden. Patienter kan behöva genomgå korrigerande operation om de drabbas av en dålig fraktur. En ortoped kan ställa ben på plats med metallstift och skruvar, och reparera vävnadsskador senor, ligament, brosk och nerver. Efter operation, behöver en patient brukar bära en gjuten i flera veckor och kommer att få flera uppföljande utvärderingar för att säkerställa handleden läker ordentligt.

  • Smärta i handleden kan vara ett tecken på en handled fraktur.
  • En handledsstödet kan bäras för att behandla en handled fraktur.
  • Beroende på svårighetsgraden av pausen, kan en person måste få en hård gips på sin handled.