Vilka är de vanligaste metoderna för Herpes Transmission?

April 20

När folk diskuterar herpes transmission, menar de oftast spridningen av herpes simplex virus, som brukar kallas HSV I och HSV II. Dessa kan förekomma på eller runt munnen och på eller runt könsorganen, och faktiskt, kan antingen typ uppstå i vardera området. Det finns andra herpesvirus, och noterade de orsakar saker som vattkoppor. Till skillnad från HSV I och II, kan vattkoppor viruset spridas genom luftöverföring, även om det är vanligare att folk att plocka upp vattkoppor genom direkt exponering för de vätskor som läcker ut från vattkoppor blåsor.

Herpes överföring av HSV II och jag brukar uppträder vanligtvis genom att komma in i hud mot hud kontakt med en smittad person som har en aktiv infektion. Touching the "utbrott" område och herpesblåsor kan orsaka överföring av viruset, speciellt om kontakt sker i områden med slemhinnor. Dessa inkluderar könsorganen, munnen, insidan av näsan och området runt ögonen. Alltså en person med herpes munsår som kysser någon annan i ansiktet kunde överföra smittan, om någon av viruset når slemhinnorna eller om det blir direkt tillgång till blodbanan från nedskärningar eller utbrott i ansiktet. Samlag av något slag, när människor har herpes utbrott på könsorganen rekommenderas inte, eftersom dessa i hög grad kommer att öka riskerna herpes överförings.

Även innan förekomsten av blåsor eller munsår flesta människor går igenom en "varning" period. Huden kan pirra eller få domningar eller kliande. Dessa kallas prodromol symptom och det är möjligt för herpes överföring ske under prodromal symptom perioden. Alla trodde att ett utbrott kan inträffa eller bevis på dessa tidiga symtom föreslår minimera hud mot hud kontakt med andra.

Det brukade vara trodde att herpes överföring inte kan ske om inte människor var i pre-utbrottet stadiet eller haft en aktiv utbrott. Detta har visat sig inte vara fallet i vissa människor. Även när något utbrott är närvarande, kan vissa människor kasta viruset hela tiden och kan överföra viruset utan en aktiv infektion. Andra gånger folk har så få symtom som de kanske inte inser att de har en infektion, särskilt med genital herpes, och de kan delta i samlag och omedvetet passera viruset till andra. Det bästa försvaret mot att få herpes på könsorganen är att undvika sex av något slag under aktiva utbrott, och att använda kondom vid alla tillfällen för att förhindra eventuell infektion när utbrott inte är närvarande.

Det finns några andra metoder herpes transmissions. Kontakt med infekterade vätskor från herpesblåsor kunde gå ur händerna på ögon och näsa, och människor kan smitta sig själva eller andra på detta sätt, överföra genital herpes till ögon eller mun och sedan upplever återkommande infektioner där. Det är bäst att se till att tvätta händerna efter att vidröra en aktiv utbrott område, eftersom detta kommer att döda infektionen. Detta kan svårare att göra när herpes inträffar på munnen, eftersom människor röra ofta deras ansikte. Det är en bra idé att komma ihåg att undvika att röra vid munnen om munsår är närvarande.

Slutligen kan mödrar med aktiva herpesutbrott överföra smittan till barn under förlossningen. Detta kan vara mycket utmanande för nyfödda som har små resurser för att bekämpa sjukdomen. Om en kvinna har herpes hon bör testas för potentiella infektion vid tidpunkten för arbetskraft. Läkare kan rekommendera en kejsarsnitt om ett utbrott är närvarande.

  • Någon med en herpes sår på läppen kan passera sjukdomen genom kyssar.
  • Medan herpes simplex 1 är extremt vanligt, de flesta människor är omedvetna om när de kontrakte det.
  • Handtvätt efter röra en aktiv utbrott område kan förhindra spridning av herpes.