Vad är Laksa?

July 1

Laksa är en populär sydostasiatiska soppa gjord på risnudlar och coconut curry buljong. När termen används på egen hand, det mest sannolikt hänvisar till denna standard curry variant av soppan, men andra typer existerar också. Assam laksa är den näst vanligaste typen och är gjord med risnudlar och en syrlig fiskbuljong.

Standard curry laksa börjar med en krydda pasta. De ingredienser som används i den här pastan kan variera något beroende på hur kocken förbereder receptet, men de flesta krydda pastor inkluderar vanligtvis röda chilifrukter, schalottenlök, citrongräs, torkade räkpasta, gurkmeja, koriander, socker, vitlök och ingefära. Dessa ingredienser blandas tills en tjock, likformig pasta former. Kocken förbereder ofta pastan i förväg och håller den i kylskåp i en förseglad glasburk under upp till flera veckor.

När kocken är redo att förbereda curry laksa, tar han eller hon en del av krydda pastan och värmer det i en liten mängd olja i en stor, djup wok eller tung kastrull. Pastan bör bli doftande och börja brun, men det får inte tillåtas att brinna. Ytterligare ingredienser tillsätts därefter till den uppvärmda krydda pastan för att bilda en buljong. Kokosmjölk är den viktigaste ingrediensen för att ge standard curry laksa sin distinkta smak. Vatten, är hönsbuljong eller fiskbeståndet också lagt, och hela blandningen bringas till en koka.

Som buljong Simmers, förbereder kocken garnering och nudlar. Rismjöl nudlar är antingen kokt eller indränkt i varmt vatten under några minuter tills de blir mjuka. Kocken delar sedan nudlarna i portionsskålar. Lagom stora bitar av kyckling, räkor eller fisk tårta kokas och läggs till servering skålar, tillsammans med tofu puff, hårdkokt ägg och böngroddar. Slutligen buljongen hälls över dessa ingredienser, och soppan är färdig att servera.

Assam laksa görs på ett mycket liknande sätt. En krydda pasta, vanligtvis genom att blanda ihop vitlök, citrongräs, schalottenlök, gurkmeja, och torkas räkpasta, bereds först och ställ åt sidan tills den ska användas. Kocken gör en grundläggande buljong genom att koka denna krydda pastan i vatten. Tamarind pasta, framställd av ett sura smak växt, sättes till vätskan tillsammans med flera pounds av hel fisk. Detta lager sjuder lång nog för fisken att laga mat och smaker att blanda.

När fisk kockar, tas det bort från potten. Benen kastas och köttet är flagnat och lagt tillbaka in i buljongen. Kokt ris nudlar är ordnade i portionsskålar och varm buljong hälls över dem. Ytterligare garnering, såsom ananas, lök, strimlad gurka, och myntablad, läggs omedelbart före servering.

  • Kyckling eller grönsaksbuljong kan läggas till laksa.
  • Laska currypasta innehåller vanligen gurkmeja som huvudingrediens.
  • Risnudlar används för att göra den sydostasiatiska soppan laksa.