Förstå Id, Ego, och Jaget i psykologi

August 30

Sigmund Freud skulle ha varit en stor Hollywood manusförfattare. Hans "story" om personlighet är en av lust, makt, kontroll och frihet. Tomten är komplex och karaktärerna konkurrera. Våra personligheter representerar ett drama av slag, agerade i våra sinnen. "Du" är en produkt av hur konkurrerande mentala krafter och strukturer samverkar. De gamla grekerna trodde att alla människor var aktörer i dramat av gudarna ovan. För Freud, vi är helt enkelt aktörer i dramat av våra sinnen, skjuts av lust, dragen av samvetet. Under ytan, våra personligheter representerar maktkamper som pågår djupt inom oss.

Tre huvud spelare bär allt detta drama ut:

  • Id: Säte för våra impulser
  • Ego: Förhandlar med id, behagar överjaget
  • Jaget: Håller oss på den raka och smala

Vart och ett av dessa tecken har sin egen uppfattning om vad resultatet av berättelsen bör vara. Deras kamp är drivet av starka motiv, och var och en är sig för sig själv.

Jag vill, därför finns jag

Den initiala strukturell komponent och första tecknet i Freuds drama av personlighet är id. Har ett behov, impuls, eller önskan så stark att det bara skulle tillfreds någonsin övermannade dig? En ny bil, sexuell lust, ett drömjobb? Svaret är förmodligen ett rungande "Ja!" Var kommer sådan önskan ifrån? Enligt Freud, kommer önskan från den del av din personlighet som kallas id, som ligger i vidderna i vårt sinne. Så titta runt och titta djupt inom. Titta på dina medarbetare, titta på din chef. Det är i oss alla, även de tysta gamla damen vid busshållplatsen. Nedanför det tysta, grandmotherly hållning lurar en sjudande kittel av lust.

Den id innehåller alla våra mest grundläggande djur- och primitiva impulser som kräver tillfredsställelse. Det är Mr Hyde dyker upp från återhållsam Dr Jekyll. Det är den lilla djävulen som sitter på din axel, viskar frestelser och sporra dig på. När du ser en självisk, bortskämt barn i mataffären kräver en leksak och kastar ett utbrott om han inte får som han vill, vet du att det är id i aktion!

Den id är en typ av "container" som håller våra önskningar. Obevekligt driven av en kraft Freud kallade libido, den kollektiva energin av livets instinkter och vilja att överleva, måste id vara nöjd! Vi är alla födda med id i full kraft. Det är oreglerad och oberörd av de begränsningar av världen utanför våra sinnen. När ett barn blir hungrig, gör hon sitta tyst och vänta tills någon kommer ihåg att mata henne? Alla som någonsin fått ur sängen mitt i natten för att mata en baby vet svaret på detta.

Men ge inte id en dålig rap. Var skulle du vara utan lust? Din önskan driver dig genom livet; det leder dig att söka de saker du behöver för att överleva. Utan den skulle vi dö, eller åtminstone, skulle vi vara riktigt tråkigt! Så kom ihåg att en stor del av din personlighet består av dina önskningar och dina försök att tillfredsställa dem.

Ange egot

Skulle det inte vara trevligt om du kunde få allt du ville, när och hur du ville ha den? Tyvärr har de flesta av oss vet något annat. Vi vet alla hur frustrerande det kan vara när en önskan går otillfredsställda eller blir kvävs. Tja, du kan skylla ditt ego för det. Egot är Freuds näst psykiska apparat av personlighet. Egot huvudsakliga funktion är att medla mellan id krav och den yttre världen omkring oss - verkligheten med andra ord. Har Rolling Stones låten "Du kan inte alltid få vad du vill" kommer att tänka?

Hittills verkar det som om det inte var för verkligheten, skulle vi vara mycket mer nöjda. Även om jaget befinner sig i konflikt med id, är nöjda inte överges. Egot är som en sport agent för en riktigt begåvad idrottsman. Även om idrottaren kan kräva en multimiljon dollar kontrakt, påminner agenten honom att han kunde prissätta sig ut ur ett jobb. Så egot förhandlar med id för att få det vad det vill utan att det kostar för mycket i det långa loppet. Egot utför denna viktiga uppgift genom att omvandla, avleda och omvandla de starka krafterna i id till mer användbara och realistiska former av tillfredsställelse. Den försöker utnyttja id makt, reglerar det för att uppnå tillfredsställande trots gränserna för verkligheten.

Den slutliga domen

Som om egots jobb var inte tillräckligt hårt, spela domaren mellan id och verklighet, är dess prestanda under ständig granskning av en obeveklig domare, överjaget. Medan egot förhandlar med id, försöker förhindra ett annat utbrott, bedömer överjaget prestanda. Jaget är ett annat namn för ditt samvete. Det förväntar ditt ego att vara stark och effektiv i sin kamp mot libido s styrka.

Vanligtvis kommer vårt samvete från våra föräldrar eller en föräldrafigur. Som vi växer, vi internalisera sina normer, samma normer som gör oss känner så skyldig när vi berättar en lögn eller fuska på våra skatter. Men inte alla har ett samvete? Det finns vissa människor genom historien som har begått sådana fruktansvärda våldshandlingar som vi undrar ibland om de är ogiltiga av samvete. Hur kan seriemördare som Ted Bundy eller Wayne Williams begår sådana fruktansvärda brott? En stark satsning är att de saknar grundläggande förmåga att känna skuld, så ingenting egentligen hindrar dem från att agera ut sina våldsamma fantasier.

En berömd psykiater sa en gång att onda män göra vad goda män bara kan drömma om.