Vem är Wilkie Collins?

December 4

Wilkie Collins var en brittisk författare av den viktorianska eran, en nära vän till Charles Dickens, och en av de mer innovativa författare av hans tid. Hans mest kända verk, som publicerades i serialiserat format är The Moonstone, den första deckare som någonsin skrivits, och The Woman in White. Båda verken använder första personen berättande, men omfattar även flera berättare, (liknande en brevroman) mycket som är fallet med Bram Stokers Dracula, vilket kan ha inspirerats av arbetet av Wilkie Collins, som fortsatte honom.

Wilkie Collins föddes i England 1824. Hans far var målare och kan ha varit inspirationen för en konstnär karaktär i romanen Hide and Seek. När Wilkie Collins var i tonåren, bestämde hans far William att ta sin fru och två söner till Italien för att studera måleri i ett år. Wilkie Collins vunnit mycket på sina europeiska resor, som senare skulle räkna till stor del i hans romaner. Till skillnad från Dickens, Wilkie Collins ofta satt åtminstone en del av hans romaner och pjäser utanför England för att lägga till mer flare och drama till sin sensationella stil att skriva.

På att gå till England, Wilkie Collins först beslutat att studera juridik. Medan du studerar, arbetade författaren på hans första roman Iolani, som inte publicerades förrän i slutet av 20-talet. Collins far dog 1847, vilket fick författaren att komponera sin fars biografi, som inte publicerades förrän 1848. Hans första arbete av fiktion, Antonina publicerades två år senare.

År 1851 träffade Wilkie Collins Dickens, börjar en två decennier lång vänskap som skulle göra det möjligt Collins att bli mer framgångsrika. Han publicerade flera av hans romaner i Dickens 'magazine, "All The Year Round", och var en flitig bidragsgivare till Dickens andra framgångsrika publikation, "Hushållens Words."

För de flesta av hans vuxna liv, men ganska produktiv och framgångsrik, fick han tyvärr beroende av opium kommer från laudanum. Han led av det som kallas "reumatisk gikt," som var förmodligen reumatoid artrit. Han bodde också utanför området för "traditionell" moral. Han var romantiskt involverad med två kvinnor, Caroline Graves och Martha Rudd. Av Martha hade han tre barn men de två aldrig gift. Med Caroline hade han en av och på relationen, ibland bor med henne.

Under hela sitt liv Wilkie Collins skrev över 20 romaner och 15 skådespel. Han publicerade också många facklitteratur bitar. Hans arbete var nästan universellt beundrad av sin publik, men kritiker ofta angrips hans arbete, särskilt romanen Armadale för bostad för mycket på hans skurkar. Denna roman, om man läser idag, anses triumfer för briljant utforska psyket av anti-hjälte.

Senare arbetar efter The Moonstone var mindre suspenseful och behandlas mer med samhällskritik och kommentarer, mycket i imitation av Dickens. Vissa kritiker menar denna förändring var ett försök att sona de förmodade brister i hans karaktär som ledde honom till opiummissbruk, och för hans affärer med två kvinnor samtidigt. Ytterligare andra menar att Wilkie Collins tog upp Dickens 'fackla i kommentera sociala orättvisor. The Moonstone publicerades 1868, och Dickens dog två år senare.

Wilkie Collins tros ha omhuldade hans arbete Kvinnan i White mest. När han dog 1889, konstaterar hans gravsten honom som sin författare, och nämner inga andra romaner. När man studerar de viktorianska författare, "är arbetet en utmärkt följeslagare till de senare romaner av Dickens 'Collins. Dickens samt Collins älskade inslag av mystik och överraskning, och detta sker oftare i Dickens 'senare arbeten. Många tror att vänskapen mellan Dickens och Wilkie Collins kan direkt spåras i verk som de publicerade under sin mångåriga vänskap.

  • Wilkie Collins föddes i England 1824.
  • Fellow författaren Charles Dickens var en nära vän till Wilkie Collins.