Vad är en sticksåg?

November 12

En sticksåg är ett precisions skärverktyg med ett långt, tunt blad används främst för kapning snäva kurvor och små hål i mjukt trä, plast eller gips. Andra namn för verktyget inkluderar alligator såg, gips såg och sticksåg. Nyckelhål sågar används ofta för att skapa öppningar för rör och elledningar, och för att göra små snitt som inte kan göras med borrar, elektriska sågar eller borrbitar på grund av storleksbegränsningar.

Bladet av nyckelhåls sågen är fäst vid en trä, järn eller plasthandtag, och bladen varierar brett i längd, bredd och antal kuggar. De flesta nyckelhåls sågblad är 5 till 15 inches (12,7-38,1 cm) lång, med 5 till 20 tänder per tum. Nyckelhål Sågar kan vara fast eller infällbara, beroende på hur bladet fäster handtaget.

En indragbar sticksåg har vanligen en järn handtag, och olika blad är fäst vid handtaget med skruvar. Bladet kan också dras in i handtaget för att skydda den från att böja eller skada, om den är blockerad under användning. Fasta nyckelhåls sågar är billigare och utföra samma uppgift, men de saknar förmågan att dra tillbaka.

I bygghandeln, har sticksåg upplevt modifiering för att göra det enklare och mer effektivt att använda för olika uppgifter. Nyckelhål sågblad med en vass spets är tillgängliga, och dessa blad försiktigt drivit igenom gips eller mjukt trä. Denna process eliminerar behovet av att använda en elektrisk borr för att skapa det första hålet, vilket sparar både tid och kraft.

Med hjälp av en sticksåg kräver först borra ett start hål i väggen och sedan sätta in bladet. Sågen flyttas framåt och bakåt långsamt för hand, och bladet skär på baksidan stroke. Om en vässad spets blad används, är ett starthål onödig och bladet är helt enkelt in i väggen och används för att skära bort den önskade delen. Tillämpa övertryck på bladet vid kapning bör undvikas, eftersom detta kan leda till att bladet fastnar eller fastnat i väggen.

Äldre nyckelhåls sågar kräver mer underhåll än nyare modeller, som de äldre versionerna har normalt crosscut tänder som måste manuellt slipas av en hantverkare. Mer samtida modeller av sågen har utbytbara blad som kan tas bort när de blir slöa eller skadade. Nyare fast bladnyckelhåls sågar ofta ersätts helt när det behövs, eftersom det oftast kostar mindre än att ha bladet repareras.

  • En sticksåg används ofta för att skära gips för byggprojekt.