Vilken typ av RAM-minne Ska du köpa att uppgradera din dator?

July 4

Om du € re funderar på att installera ett nytt moderkort och CPU på en äldre dator, dubbelkolla att det nya moderkortet kommer att använda samma RAM typ och hastighet som din nuvarande moderkort. Granska olika typer av RAM tillgängligt för datorer som gjorts under de senaste fem åren eller så.

DDR

Double data rate (DDR) modulerna var de första 168-pin standard Dual Inline Memory Modules (DIMM) tillgängliga för datorer; theyâ € re vanligen används på äldre Pentium och Athlon datorer med Windows XP.

Den dubbla i DDR namn är betydelsefullt eftersom en DDR-modul fördubblar effektivt hastigheten på modulen, jämfört med äldre Synchronous Dynamic Random Access Memory (SDRAM) minne. Dessutom är DDR-minne tilldelad en hastighetsklassning som en del av sitt namn, så itâ € s vanligen anges som DDR266 eller PC2100 (för de 133 MHz hastighet versioner) och DDR333 eller PC2700 (för 166 MHz-versionen).

Som du kan gissa, desto snabbare åtkomsttid, desto bättre prestanda. Den hastighetsklass som du bör välja bestäms av minnet snabbar att ditt moderkort stödjer. DDR-minnesmoduler har en skåra på kontakten och två skårorna på vardera sidan av modulen.

DDR2

DDR2-moduler fördubblades dataöverföringshastighet mellan RAM och moderkort, men de i grunden ser likadana ut. Dessa dagar, DDR2-moduler oftast hittas på billigare datorer som kör Windows Vista och Windows 7.

DDR3

Herea € sa bra fråga: Vilka nya minnes specifikation snabbt ersätter DDR2? Thata € s rätt: DDR3-moduler ge bästa prestanda runt, lämplig för datorer som kör Windows 7 och 8. DDR3-moduler gång var betydligt dyrare än sina äldre DDR2 bröder, men DDR3-moduler är nu den vanligaste typen av RAM-minne på mitten range och high-end datorer. DDR3-moduler finns tillgängliga i kapaciteter upp till 8 GB.

RDRAM

Rambus (RDRAM) moduler är mycket snabbare (och även dyrare) än vanliga DDR-moduler. I själva verket, till ankomsten av DDR2 och DDR3-minne, RDRAM var minnesstandarden val för höghastighetsdatorer. DDR3 har nu krupit upp bakifrån och tagit den åtråvärda titeln första Place Performer och RDRAM är sakta på att försvinna från marknaden.

SDRAM

SDRAM (kallas ibland SyncDRAM) tog form av standard 168-pin DIMM. Dessa moduler var standardutrustning på de flesta Pentium III och några äldre Pentium 4 maskiner. SyncDRAM sprang på en accesshastighet på 133 MHz, vilket är för doggone långsam för todayâ € s snabba processorer. SDRAM minnesmoduler sport två skåror i botten och endast en notch på varje sida.

Om du € re planerar att lägga minne till ett moderkort som använder SDRAM-moduler, bör du istället uppgradera de tre stora: moderkort, processor och minne. (Din dator är så långt efter utförandet av nya modeller som det bara ISNA € t värt att lägga SDRAM minne till din äldre moderkort. Plus, SDRAM-minne nu mycket svårare att hitta och blir dyrare med tiden. Bara notera att upp till priset av att köra antik hårdvara.)

Vilken typ av RAM-minne för att köpa

Här finns två metoder för att avgöra vilken typ av minnesmoduler din nuvarande moderkort kräver och som minneshastigheter den kan hantera:

  • Kontrollera specifikationerna. Se till moderkortet manualen. Eller, om du har köpt din dator från en tillverkare, kontrollera i dokumentationen som följde med datorn. Om du donâ € t har några handböcker (tror "används PC"), besöka companyâ € s hemsida för minnes information eller specifikationer kompatibilitet så du donâ € t måste öppna din PCA € s fall tills du € re redo att installera de nya RAM-moduler.
  • Kontrollera de befintliga modulerna. Om du canâ € t finna någon dokumentation, specifikationer, eller data på webben om din PCA € s RAM-moduler, itâ € s tid att ta bort målet från datorn. Leta efter minnesplatser på ditt moderkort; DDR, DDR2 och DDR3-moduler ser ut de som visas.

    Vilken typ av RAM-minne Ska du köpa att uppgradera din dator?

    (Obs! Du kan ha mer än en modul som redan installerat på din dator.) Dina RAM-moduler kan också ha en beskrivande etikett (vilket gör att du kan läsa detaljerna utan att ta ut något). Men mer troligt, du € ll måste ta bort en och ta den till din lokala datorbutik.

    Ta bort en modul; sedan skyddar modulen i en tom CD-ROM CD-fodral när du tar det för identifiering. De goda Techs, när du presenteras med modulen, ska kunna tala om för dig vilken minnestyp och hastighet du € re använder.