Vilka är de olika typerna av Leek rätter?

May 11

Purjolök är medlemmar i Amaryllidaceae familjen, tillsammans med andra alliums såsom vitlök och lök, och används i många av samma typer av maträtter. Dessa grönsaker ser ut som stora, feta, grön lök eller salladslök, och är främst tillgängliga under våren, men mindre "sommar purjolök" är också ibland tillgängliga på bondens marknad. Cooks kan använda denna grönsak i en variation av soppor, såser och bakade purjolök rätter, liksom stekt eller rå i sallader och som en garnering på andra livsmedel. Purjolök har en relativt mild smak och kan inte ersätta direkt för lök i recepten, men ihop väl med milda kött som kyckling och kalvkött samt ost och ägg, andra grönsaker och potatis eller ris.

Den purjolök är närmast släkt med den stora, milda elefant vitlök och kurrat eller egyptiska purjolök, men den delar också ett släkte med gemensam vitlök och lök. Liksom dessa grönsaker, den har en lätt kryddig smak med svavelhaltiga element, och innehåller en relativt hög andel av vitamin C. Till skillnad vanlig vitlök och lök, purjolök och deras nära släktingar är ganska mild, och saknar en stark "bett." Liksom andra alliums , de används för att lägga djup smak till både kött och vegetariska maträtter. Kockar kan köpa övervintrande purjolök, som liknar våren eller grön lök, i stormarknader under vårvintern, eller mindre, tunnare sommar purjolök i bondens marknader under den varma årstiden.

Soppor är bland de mest populära purjolök rätter, inklusive potatis purjolök soppa, skotsk kuk-a-leekie och vichyssoise. De kan också användas för att göra såser, såsom krämig purjolök pasta eller fisksås, gjort med grädde och starka ostar. Bakade purjolök antenner även ofta innefattar en mejerielement, såsom purjolök gratin, som använder tung grädde och ost, eller purjolök i quiche, vilka par dessa känsliga grönsaker med ost och ägg.

Slivered purjolök gör ett utmärkt garnering eller sallad ingrediens, oavsett serveras råa eller stekta i smör eller olja. Stekt purjolök får kokas långsamt att caramelize de naturliga sockerarter i vegetabiliska eller snabbt, som "krullade purjolök," för att producera en krispig konsistens. Både den kokta purjolök och matolja kan sedan tillföras livsmedel för att förbättra sin smak. När det används i sallader, dessa grönsaker fungerar både som garnering och som en huvudingrediens, särskilt när de åtföljs av en smakrik dressing.

Det är möjligt att ersätta purjolök för andra alliums i matlagning, men de flesta recept kommer inte att tillåta en direkt en-för-en substitution på grund av purjolök milda smak. Suppleant purjolök direkt endast i recept som kräver speciellt för milda, söt lök, schalottenlök, eller elefantvitlök. Använd en mycket större mängd purjolök i recept som kräver vanliga lök, eller minska intensiteten i andra smakämnen. Leek rätter ihop bra med kalvkött, kyckling och fet fisk, liksom ägg, ost, och grädde, eller stärkelserika element som potatis och ris.

  • Purjolök är en vanlig ingrediens i quiche recept.
  • Bakad fisk, purjolök och spenat toppad med mornay sås.
  • Purjolök används vanligen i vichyssoise.