Vad är Androstanolone?

February 2

Anabola steroider tillverkas läkemedel som efterliknar effekterna av manliga hormoner, och androstanolone är en anabol steroid som specifikt efterliknar dihydrotestosteron (DHT), ett hormon som produceras naturligt i den manliga kroppen. Manliga hormoner såsom DHT, även kallas androgener, bidra till att stimulera och styra utvecklingen av sådana manliga egenskaper som ansiktshår och manliga könsorgan. Androstanolone används av läkare, till exempel, som en testosteronersättningsterapi och för att behandla bröstcancer. Det var en gång en populär bodybuilding tillägg, men dess användning för denna icke-medicinskt ändamål har minskat i Nordamerika och Europa och är förbjudet på många platser. Liksom alla anabola steroider, har denna drog flera biverkningar och kan orsaka manlig skallighet samt andra problem.

Androstanolone är kemiskt identisk med DHT. DHT är huvudsakligen bildas i testiklarna, hårsäckarna, binjurarna och prostatakörteln och produceras när testosteron interagerar med ett enzym i kroppen. I livmodern, DHT stimulerar utvecklingen av manliga egenskaper hos den manliga foster. Under puberteten är det med att utveckla andra manliga egenskaper såsom kropp och ansiktshår och fördjupning av rösten. Senare i livet, är nivån av DHT vanligen mycket lägre, och dess närvaro kan orsaka problem. Förhöjda nivåer av DHT kan orsaka en förstorad prostatakörtel, och det finns också en koppling mellan höga DHT-nivåer och prostatacancer, även om det inte har bestämts om DHT orsakar cancer.

Både användningen av androstanolone och höga nivåer av DHT också kan orsaka manliga mönster håravfall, och det finns flera märken av sk DHT blockerare tillgängliga, som saluförs som rättsmedel hår restaurering. Trots dopingföreskrifter och kända biverkningar av anabola steroider, vissa idrottsmän använder fortfarande androstanolone att bygga muskler snabbare, men det blir mindre vanligt. Läkare ordinera androstanolone för olika ändamål, till exempel för att behandla hypogonadism, ett tillstånd som orsakar minskad spermie eller testosteron produktion i testiklarna; den också används för att öka muskelmassan för patienter som lider av hiv slösa syndrom. Drogen används för att behandla bröstcancer samt eftersom det bidrar till att minska tillväxten av bröstcancerceller.

Icke-medicinsk användning av anabola steroider såsom androstanolone är olagligt i många jurisdiktioner, och att ta dessa läkemedel utan läkarrecept är inte tillrådligt. Precis som de hormoner de produceras för att efterlikna, kan anabola steroider påverkar kroppen på olika och allvarliga sätt. Kända biverkningar av androstanolone bl.a. acne och manligt håravfall, och det kan också påverka andra organ, såsom prostata och testiklar.

  • Förhöjda nivåer av DHT kan orsaka en förstorad prostatakörtel.
  • Androstanolone var en gång ett populärt bodybuilding tillägg.
  • Androstanolone kan orsaka manliga mönster skallighet.
  • Det finns en koppling mellan höga nivåer av DHT och prostatacancer.
  • Ibland kompletteras med mediciner, är testosteron produceras främst hos män i testiklarna.