Vad är en långsam båt till Kina?

January 17

När folk pratar om en "långsam båt till Kina," de brukar betyda att något tar mycket lång tid. Termen används ofta specifikt med hänvisning till förflyttning av personer eller gods. Denna slanguttryck är vanligast i amerikansk engelska, och det är speciellt förknippad med film noir eran, när gangsters och detektiver både kastade denna fras runt ganska lite.

Ursprunget till termen tycks ligga i poker. Kort hajar för att hänvisa till någon som förlorat långsamt och stadigt som en "långsam båt till Kina," refererar till att en patient spelare kunde "ride" offret hela vägen till botten av sin pocketbok. Tanken var att vinsten var långsam och stadig, ungefär som ett skepp på väg till Kina, vilket gör att offret en lönsam satsning för en pokerspelare.

År 1948 använde Frank Loesser på slanguttryck på ett något annorlunda sätt i sin hitlåt "På en långsam båt till Kina." Han använde den i en romantisk känsla, referera tanken på att vara så kär i någon som du skulle vilja bringa så mycket tid med honom eller henne som möjligt. Båda dessa betydelser refereras det faktum att sjöfarten något att Kina tog lång tid, och det skulle ha tagit ännu längre tid att korsa Stilla havet på en långsam båt.

Folk fortsätter att använda denna term för att referera långa resor, eller att påstå att de har en hel del tid att göra något. Till exempel skulle man kunna säga, "vi kan sitta och prata så länge du vill, för vi kan lika gärna vara på en långsam båt till Kina." Medan termen inte används så mycket i den romantiska känslan längre, eftersom berömda sången har fallit i onåd, gör olika musiker regelbundet återuppliva den, vilket orsakar en motsvarande uppsving av termen i populära samhället.

Vissa böcker skrivna eller som på 1940- och 1950-talet inkludera denna slanguttryck, tillsammans med en mängd andra färgglada termer som var populära i denna tid. Författare och filmare vilja inkludera uttrycket att låna en air av äkthet i sitt arbete, eftersom denna del av amerikansk slang var i allmänt bruk under denna tid.

  • En båt som färdas från USA eller Europa till Kina måste ha navigerat över hälften av jordklotet, så alla dess passagerare har varit ur kontakt under en mycket lång tid.
  • En karta över Kina.