När ska du ta bort Moles?

January 20

Det finns flera fall där det blir nödvändigt eller önskvärt att avlägsna moler. Moles kan vara kosmetiskt fult, och även bli cancerogena. Moles avlägsnas på två sätt: excision, och excision med frätskador. Oavsett orsaken till mullvad borttagning kommer processen att vara samma. Moles som verkar vara cancer kommer att skickas till ett labb för att testa efter borttagning.

Kosmetiska problem är vanligt siktade som skäl för att ta bort mullvadar. Vissa patienter känner sig generad av mol, oavsett om de är stora eller små. Moles ibland växer långa, naturligtvis, mörka hår, som också kan orsaka förlägenhet. Patienter väger kosmetisk mullvad borttagning bör beakta möjligheten att ärrbildning. Stora mol kan lämna stora ärr, som kan vara mer eller mindre fula än mullvad tas bort.

Obehag är en annan möjlig anledning till att ta bort mullvadar. Även om inte smärt själva kan stora mol vara irriterad av kläder. Även om irritation är misstänkt orsak, någon smärta eller blödning i mol ska rapporteras till en vårdgivare. Mullvaden kommer att utvärderas för tecken på hudcancer, och skickas till ett laboratorium för bekräftelse gång bort.

Majoriteten av mol är helt ofarliga, men vissa kan bli cancerogena. Om en mol är asymmetrisk, oregelbunden, mycket stora, eller om den är smärtsam eller blöder, kan det vara cancerösa eller precancerösa. Alla nya eller misstänkta mol ska rapporteras till en vårdgivare. Leverantören kommer att avgöra om avlägsnande är nödvändigt, eller om regelbunden observation är bäst.

Allmänna kirurger är utbildade för att ta bort mullvadar, men många patienter föredrar att göras av en hudläkare. Oavsett vilken leverantör du väljer, se till att han eller hon har erfarenhet av mullvad borttagning. Komplikationer av mullvad borttagning kirurgi inkluderar reaktion på bedövningsmedel, nervskador och ärrbildning. Andra potentiella biverkningar beror på placeringen av mol.

För att ta bort mullvadar, kommer kirurgen eller hudläkare först rengöra området. En lokalbedövning, typiskt lidokain, kommer att användas för att bedöva området omedelbart. Leverantören utför avlägsnandet kommer att skära mullvad bort antingen vid eller under huden. Stygnen som kan krävas, men är inte alltid nödvändig, särskilt med kauterisation. Den bort vävnaden kommer att skickas till ett laboratorium för analys om det finns misstankar om cancer.

Infektion kan uppstå i operationssåret. Om det finns symptom på utsläpp, svår smärta eller feber, bör en vårdgivare höras. Tillämpa en over-the-counter antibiotisk salva eller kräm och hålla såret täckt minska risken för infektion.

  • En upphöjd mullvad.
  • Kosmetiska skäl för att avlägsna en mol är vanliga.
  • Platt hud mullvad.
  • Moles kan tas bort av kosmetiska skäl eller på grund av risken för cancer.
  • Kvinna med en mullvad ovanför överläppen.
  • En stor eller oregelbunden mullvad kan vara cancerogena.
  • Hudläkare ofta uppmanas att ta bort mullvadar.
  • Elektriska skalp används i diatermi.