Vad är Mary Poppins?

January 4

Mary Poppins började som en karaktär i en uppsättning av barnböcker av PL Travers. Namnet har sedan använts för en filmatisering av boken, en bok av filmen, och en musikal som bygger på både de ursprungliga böckerna och filmversionen.

Den första Mary Poppins bok, Mary Poppins, genom svenska författaren Pamela Lyndon Travers, som använde pseudonymen PL Travers, publicerades 1934 i England med illustrationer av Mary Shepard, dotter till den ursprungliga illustratören av AA Milne Puh böcker. I den familjen av Mr och Mrs Banks och deras fyra barn-Jane och Michael och spädbarn tvillingarna John och Barbara-har just förlorat sin barnflicka, som har slutat. Östanvinden blåser dem en ny barnflicka, Mary Poppins, som är självbelåten och strikt, men också magiska, fast hon växer oerhört arg om henne överhet någonsin nämnt. Hon tar barnen på underbara äventyr, men lämnar familjen i slutet av boken.

Den första boken är av särskilt intresse för såväl ursprungs karaktären, men också för en översyn av en av dess kapitel. "Bad tisdag" har reviderats av både författaren och illustratören 48 år efter den ursprungliga publiceringen för att få den att passa de känslor av tiden. Detta var på grund av de stereotyper denna kapitlet presenteras av olika raser och kulturer.

I den andra boken, Mary Poppins kommer tillbaka, publicerad 1935, Mary Poppins återgår till hjälpa Banker familjen affären med allt som har gått fel sedan hon lämnade. Det finns en ny, femte Banker barn i denna berättelse: Annabel, och igen, barnen upplever magiska äventyr. Mary Poppins lämnar igen i slutet av denna bok, men återvänder i den tredje boken, Mary Poppins öppnar dörren, som publicerades i 1943, och de magiska äventyr fortsätter, men hon lämnar igen i slutet.

De återstående böckerna innehåller äventyr från de tre villkor som Mary Poppins bringade med Banks familjen, och inkluderar ett alfabet bok, Mary Poppins från A till Ö, och en kokbok inbäddad i en berättelse, Mary Poppins i köket. Andra böcker är Mary Poppins i parken, Mary Poppins på Körsbärsvägen,. och Mary Poppins och huset intill.

Även PL Travers var aldrig sangvinisk om att ha hennes böcker förvandlas till en film, efter ett antal försök Walt Disney att köpa filmrättigheterna, hon slutligen gav. Detta ledde till att 1964 filmen Mary Poppins och den åtföljande Disney versionen bok. Filmen vann fem Oscar och 2006 bedömdes som nummer sex på amerikanska filminstitutets lista över musikaler. Ändå PL Travers var inte nöjd med det och vägrade fortsatta ansökningar om rätt att göra fler filmer. Faktum är att när den musikaliska versionen, som öppnade i London 2004 och på Broadway under 2006 var på gång, Travers förbjöd hyra av alla som deltar i Disney-filmen. Båda produktioner vunnit priser.