Vad är fiskefartyg?

July 30

Fiskefartyg är vattenfarkost som används i fiske, allt från massiva fabriksfartyg som används i kommersiellt fiske till roddbåtar som tas ut för en avslappnad dag på sjön. Det finns ett antal olika typer av fiskefartyg som används i yrkes- och fritidsfiske, och de varierar kraftigt i storlek. Globalt ingår världens fiskeflotta miljontals skepp, visar den stora marknaden för fisk och produkter som härrör från fisk hela världen.

Fiskefartyg kan användas till havs, nearshore och i floder eller sjöar. Fartyg konstruerade för kommersiellt fiske är oftast mycket stora, så att de kan rymma en stor fångst, och i fallet med fabriksfartyg, omfattar fartyget bearbetningsanläggningar som gör det möjligt att bo på havet i veckor eller månader i taget. Dessa fartyg brukar klassificeras på grundval av den typ av utrustning de använder.

Fisketrålare fiskar fartyg som drar nät för att samla en fångst, medan notfartyg lägger nät för att fånga fisk nära ytan. Mudderverk skura botten för mollusker och djupa vatten fiskarter, medan trapsetters trap skaldjur som hummer och krabbor i stora fällor. Lines fartyg fiska med agnade linjer. Ett fiskefartyg kan fästas på ett fabriksfartyg som fungerar som ett moderskepp, konsolidera fångsten från en flotta av båtar, eller det kan arbeta självständigt.

Kommersiella fiskefartyg är vanligtvis mycket utilitaristisk i naturen, med en design som maximerar kapaciteten av fartyget och effektivisera sin verksamhet. Besättning på kommersiell fiskefartyg ofta kompenseras med en procentandel av fartygets resultat, för att uppmuntra dem att fånga så mycket fisk som möjligt. Att arbeta på en kommersiell fiskebåt kan vara extremt farligt, även om många operatörer är noggrann om säkerhet, och fiske fortsätter att vara en av världens farligaste yrken. Faran med yrkesfiske har förevigats i tv-serier som Dödlig fångst, vilket följer fiskare i Berings hav.

Fiskefartyg för fritidsfiske omfattar många olika typer av båtar och mindre fartyg, inklusive charterfartyg som folk kan hyra för fiske och motorbåtar och roddbåtar som människor upprätthåller för casual fiske när de har tid. Fiskare på dessa farkoster kan använda en mängd olika tekniker inklusive nät, Spearing och långrev för att fånga sitt byte. Fritids fiskefartyg kan också användas för andra ändamål; en charterbåt, till exempel, skulle kunna användas för valskådning, fiske och dykning resor.

  • Fiskebåtar kan användas till havs, nearshore eller i floder eller sjöar.
  • En stadga fiskebåt kan också användas för andra ändamål, såsom valskådning utflykter.
  • Hummer båtar innehåller hydrauliska dumprar att lyfta hummer fällor ombord.
  • Fisketrålare drar nät för att samla en hake.