Vad är pigmentglaukom?

June 17

Pigmentglaukom är en sällsynt form av glaukom som inträffar när pigmentskiktet av ögat gnids mot linsen, tvingar pigmentet att röra sig in i kammarvattnet. Detta leder till vätska uppbyggd, vilket sätter press på synnerven, och kan leda till blindhet om den inte upptäcks och behandlas i ett tidigt skede. När pigmentglaukom sätter in, utvecklar sjukdomen snabbt. Behandlingen inkluderar ofta ögondroppar, mediciner och kirurgiska ingrepp.

Vissa personer med pigmentglaukom upplever inte några symptom. Vissa människor, däremot, kan klaga på dimsyn och ser färgade glorior runt lampor efter rigorös träning. Andra symtom är i linje med dem som upplevs av glaukompatienter, bland annat en minskning av det perifera seendet och extrem ögonsmärta. Dessutom kan ögonen ser röda och vatten överdrivet.

Ett annat symptom av pigmentglaukom inkluderar Krukenberg s Spindel. Krukenberg Spindel s är en tunn, vertikalt band av pigment som ansamlas på hornhinnan. Denna uppbyggnad orsakas av bitar av pigment från baksidan av iris. Genomlysning defekt av iris är en annan indikation på ögonsjukdom. Denna defekt av iris resulterar i en pigmentförlust på iris, och pigmentet är felaktigt utspridda i ögat.

Kaukasiska män är benägna att pigmentglaukom än kvinnor, och män brukar också behöva mer radikala läkarvård behandling, inklusive kirurgiska ingrepp, för att behandla sjukdomen. Dessutom påverkar sjukdomen ofta människor som är närsynt, och i allmänhet drabbar människor i deras 20s, 30s och 40s. De som deltar i rejäl träning, såsom löpning och spela basket, även kan vara mottagliga för denna form av glaukom, som rigorös träning ger mer pigment som ska ut från iris, förebygga ögon dränering.

Föreskrivna ögondroppar används vid behandling av pigmentglaukom har minimala biverkningar och är lätta att använda. Annan medicinering, kallad miotika, kan också användas i behandling. Miotika orsakar eleverna blir mindre, vilket bidrar till att minska mängden pigment som frigörs. Miotika har dock ofta biverkningar, såsom att orsaka dimsyn.

I vissa fall, kan laserbehandling användas i behandling. Argo laser trabeculoplasty innebär att man använder en laser för att öka fluidflöde in i ögat, vilket bidrar till lägre tryck i ögat. Även denna behandling fungerar initialt, ofta gånger patienter rapporterar en känsla av tryck på sina ögon år på vägen.

Ett annat behandlingsalternativ är trabekulektomi. Detta öppenvården förfarande som tar mindre än 60 minuter hjälper till att dränera kammarvattnet. En liten flik görs i den vita delen av ögat, vilket möjliggör kammarvattnet att absorberas i omgivande blodkärl.

  • Extrem smärta i ögonen och rodnad kan vara ett tecken på pigmentglaukom.
  • Glaukom orsakar en person att förlora synen gradvis.