Vad är en Bäcken Sonogram?

June 20

En bäcken sonogram är ett diagnostiskt avbildningstest som används för att visualisera den interna strukturen av organ i bäckenregionen. Hanar kan behöva en bäcken sonogram att undersöka stupa, urinblåsan eller sädesblåsorna. Infertilitet, oförklarlig bäckensmärta, eller onormal vaginal blödning kan visa på behovet av en kvinna att ha en ultraljudsundersökning. Den icke-invasiv test används för att diagnostisera reproduktiva störningar, inklusive myom, cystor och polyper, och det kan visa på behovet av ytterligare tester för kolorektal eller prostatacancer. Detta förfarande är smärtfri och oftast bara kräver en 15 minuters möte.

Ultraljud används vanligen under graviditet för att mäta tillväxten av det ofödda barnet. Bilderna som produceras kan avslöja mängden fostervatten i livmodern och eventuella utvecklingsproblem barnet kan ha. En sonogram används för att bekräfta förfallodagen för en graviditet och bestämma placeringen av moderkakan när tiden för leverans närmar.

Den bäcken sonogram kan administreras genom ett trans, transrektal eller transabdominal undersökning. Vilken som används beror på orgel eller ett medicinskt tillstånd för vilket personen utvärderas. I vissa fall kommer läkaren rekommendera en kombination av ultraljudsundersökningar för att få en komplett avbildning register över hela bäckenregionen.

Innan en transabdominal bäcken sonogram, kommer en person att behöva dricka en stor mängd vatten. En full blåsa låter ljudvågorna överförs av ultraljud maskin för att producera tydligare bilder för utvärdering. Personen kan känna ett starkt behov av att urinera under tentamen.

Under transabdominal ultraljud, kommer en person att behöva ligga platt på ryggen. Teknikern som administrerar bäcken sonogram kommer att tillämpa en gel substans till buken. Gel hjälpmedel i överföringen av ljudvågorna under testningen. En liten handhållet instrument som kallas en givare försiktigt dras över buken, och bilderna projiceras på en närliggande datorskärm. Teknikern kan märka bilderna ses under bäcken sonogramen för snabb utvärdering av läkaren.

En transbäcken sonogram producerar bilder från en liten transduktor förs in i slidan. Det sker i en miljö som liknar en årlig gynekologisk undersökning. En kvinna måste ligga på en tenta bord och placera fötterna i stigbyglarna. Givaren smörjs och placeras inne i slidan. Bilder framställda överförs omedelbart till en närliggande datorskärm och sparas för framtida referens.

Den transrektal bäcken sonogram utförs vanligtvis på män som utvärderas för stupa hälsa eller kolorektal cancer. Vid bedömningen kommer en man att behöva ligga på hans sida på tentan bordet. Teknikern kommer att infoga en mycket liten smorda givaren genom anus och i ändtarmen. Ingen rest obehag brukar upplevs efter en transrektalt sonogram.

  • Ultraljud gel används för att smörja givaren som förberedelse för en bäcken ultraljud för att säkerställa en tydlig bild visas.
  • Ultraljud används vanligen vid graviditeter till åsnor foster hälsa.
  • En bäcken sonogram kan visa på behovet av ytterligare tester för prostatacancer.