MS och Future Planering: Utvärdera din nuvarande hälsa

January 29

Din hälsa handlar om mer än bara din multipel skleros (MS). Så, när du utvecklar din plan för framtiden, kom ihåg att ta hänsyn till din hälsa och kondition samt vad som händer med din MS. Till exempel, fråga dig själv om du är upp-to-date med de hälsoscreening tentor för människor i din ålder.

Också hålla i minnet att som alla andra, människor med MS kommer sannolikt att dö av hjärtsjukdomar, cancer och stroke, fråga dig själv om dina riskfaktorer: Har du en familjehistoria av något av dessa hälsoproblem? Är du överviktig? Röker du? Vill du motionerar regelbundet och äter en balanserad kost?

När det gäller att kartlägga dina MS, fråga dig själv om din sjukdomsförloppet är aktiv eller stabil (din läkare kan hjälpa dig att svara på detta om du är osäker), och om du följer läkarens rekommendationer för att sakta sjukdomsprogression och hantera dina symtom.

Även om det inte är det roligaste man kan göra, ta sig tid att tänka på hur symtomen påverkar dina vardagliga aktiviteter. Till exempel är saker känslan ganska hanterbar för tillfället, eller inte? Om svaret är nej, se till att prata om att över med din läkare för att se vad andra strategier kan vara till hjälp.

Men ibland kan MS symptom ha en större inverkan som kräver vissa tunga hjälp - kanske någon personlig assistans med din vård, ändringar ditt hem eller bil, en motoriserad skoter eller rullstol, eller vad det tar för dig att stanna aktiv och bekväm.

Alla dessa förändringar har ekonomiska konsekvenser som är viktiga att tänka på när du försöker skapa ett ekonomiskt skyddsnät för dig själv och din familj. En motordriven sparkcykel, till exempel, kan vara ganska dyrt, så du kanske vill kontrollera hur mycket av kostnaden skulle täckas av din försäkring.

Dessutom kan din försäkring täcker en del av de MS mediciner och inte andra, eller täck sjukgymnastik tjänster men inte de som tillhandahålls av en arbetsterapeut. Du kan överväga att bygga en medicinsk sparkonto själv för att betala för en del av de extrafunktioner som din försäkring inte täcker.