Vad är hörselgången?

August 28

Hörselgången är ett rör som förbinder ytterörat, eller köttiga yttre synliga delen av örat, och trumhinnan, eller trumhinnan. Tillsammans pinna och hörselgången utgör ytterörat och mäta ca 1 tum (26 mm) lång. Hörselgången har två huvudsakliga funktioner: att hjälpa hörselprocessen genom att kanalisera ljudet mot trumhinnan och skydda trumhinnan från skada.

De inre två tredjedelar av hörselgången är beniga och fri från hår och körtlar. I brosk yttre tredjedelen av den yttre kanalen, små hår växer vinkelrätt mot kanalväggen och hjälpa rensa kanalen. Talgkörtlar producerar talg, en oljig substans som består av fetter. Cerumenous körtlar producerar öronvax, eller öronvax, som hjälper till att smörja kanalen och håller den vattentät. För mycket öronvax kan vara ett problem när det effekter och orsakar tillfällig hörselnedsättning, som kräver avlägsnande av en läkare.

Hörselgången är ansvarig för amplifiering ljud och rikta den mot trumhinnan. Från ytterörat till trumhinnan, är ljud ökas med 5-15 decibel (dB) på 2000 till 4000 Hertz (Hz) intervall på grund av resonansen av hörselgången. Det mänskliga örat är mest känslig för ljud inom detta område och mest sårbara för skador från ljud som är för högt.

Eftersom hörselgången är så nära till utsidan av kroppen, är den känslig för många sjukdomar, infektioner och skador. Även djupet och krökning av hörselgången ger ett visst skydd mot skador, de fortfarande kan förekomma eller föremål kan fastna i örat. Dessutom är örat en varm, fuktig organ och kan vara en idealisk miljö för svampinfektioner att växa. Bakteriella infektioner som extern otit, även känd som swimmerâ € s öra, kan infektera ytterörat, och kan skada trumhinnan om den inte behandlas.

Rengöring av hörselgången är nästan aldrig nödvändigt och kan vara farligt. Hörselgången är en självrengörande orgel, så extern rengöring kan störa denna process. Objekt, som bomullspinnar, in i örat kan skada eller till och med punktera trumhinnan.

Den hörselgången, som nagelbädden, är värd för en process som kallas epitelial migration. Hudceller flyttar från trumhinnan mot ytterörat, hjälpa rena örat och flytta främmande föremål, öronvax, och skjul hårstrån mot ytterörat. Vissa forskare tror att processen underlättas av tuggrörelser, som sträcker och skifthörselgången och kan hjälpa cellerna migrera.

  • Antibiotikaörondroppar är ofta föreskrivs för en öroninfektion som simmare öra.
  • Det mänskliga örat kan skadas av ljud som är för högt.
  • Hörselgången ansluter den yttre delen av örat med trumhinnan.
  • Sätta bomullspinnar i örat kan orsaka skador på trumhinnan.
  • Hörselgången tratt ljudet mot trumhinnan.