Trådlöst nätverk Administration: iPhone Basics

October 12

På bara några korta år efter introduktionen, har iPhone fångat en enorm andel av en marknad som tidigare ägdes nästan uteslutande av RIM och dess BlackBerry-enheter. Vissa experter förutspår att iPhone småningom kommer att ta över ledningen att BlackBerry har i smartphone marknaden - särskilt om Apple någonsin släpper sitt exklusiva avtal med AT & T, så att andra mobiltelefon leverantörer kan erbjuda iPhone som fungerar på deras nät.

Den iPhone är i huvudsak en kombination av fyra olika enheter:

 • En mobiltelefon
 • En iPod med en minneskapacitet på antingen 8, 16, eller 32 GB
 • En 2- eller 3-megapixel digitalkamera
 • En Internet-enhet med en egen webbläsare (som heter Safari) och andra tillämpningar som e-post, kalender och kontakthantering

Det mest omedelbart märk inslag i iPhone är dess brist på ett tangentbord. Istället är nästan hela den främre ytan av iPhone upptas av en hög upplösning, beröringskänsliga LCD-display. Displayen är inte bara den viktigaste utgångsenhet av iPhone, utan även dess huvudsakliga inmatningsenhet.

Vid behov, blir displayen antingen en knappsats ingång för att ringa ett telefonnummer eller ett tangentbord för inmatning av text. Du kan också använda olika fingerrörelser, till exempel knacka ikoner för att starta program eller nyper att zooma i displayen.

Dessutom har iPhone flera andra innovativa funktioner:

 • En accelerometer spårar rörelsen av iPhone i tre riktningar. Den huvudsakliga användningen av accelerometern är att justera orienteringen av displayen från liggande till stående baserat på hur användaren håller telefonen. Vissa andra program - mestadels spel - använd accelerometern samt.
 • En Wi-Fi-gränssnitt låter iPhone ansluta till lokala Wi-Fi-nätverk för snabbare Internet.
 • GPS-funktion ger plats-medvetenhet för många tillämpningar, inklusive Google Maps.
 • VPN-klienten kan du ansluta till ditt interna nätverk.

Av alla de unika funktionerna i iPhone, det viktigaste är nog dess enorma samling av tredjepartsprogram som kan laddas ner från en speciell webbportal kallas App Store. Många av dessa program är gratis eller kostar bara några dollar. (Många är bara $ 0,99 eller $ 1,99.)

I april 2010 fanns det mer än 150.000 program tillgängliga på App Store. Dessa applikationer ger allt från affärsproduktivitet till spel.

Så nyskapande som iPhone är, är det inte utan begränsningar. Här är några av de viktigaste användarna begränsningar affärs kommer att stöta på med iPhone och med april 2010:

 • Begränsad batteritid. Jämfört med andra enheter, är iPhone batteritid relativt kort. Du måste hålla det på en laddare så mycket du kan.
 • På tal om batteriet, är det inte utbytbart. Om batteriet går dåligt, måste du ta den döda iPhone till en Apple-butik för att få batteriet utbytt - en process som kan ta flera dagar om telefonen inte är under garanti.
 • Trots att iPhone har VPN kapacitet, har den inte en infödd fillagring som låter dig navigera i ditt nätverk filservrar att kopiera eller spara filer.
 • Den iPhone är tillgänglig endast från AT & T. Det fungerar inte med andra nätverk mobiltelefon.